U nadolazećih 5 godina Hong Kong će realizirati novi napredak

„Trenutno se Hong Kong nalazi u novoj fazi stabilnosti i prosperiteta, koja stiže nakon nereda, a nadolazećih 5 godina predstavlja ključno razdoblje u kojem će Hong Kong okrenuti novu stranicu i realizirati novi napredak. Prilike nastaju s izazovima, a one su puno veće nego izazovi.“ 1. srpnja na proslavi povodom 25. obljetnice povratka Hong Konga domovini, odnosno na inauguraciji 6. saziva vlasti posebne upravne regije Hong Konga, kineski predsjednik Xi Jinping je istaknuo svoja očekivanja u 4 sektora po pitanju razvoja Hong Konga u sljedećih 5 godina, za još ljepšu budućnost.

Poslije 18. Kongresa Komunističke partije Kine, Xi je posebno pratio prosperitet i stabilnost Hong Konga, kao i blagostanje tamošnjih građana, ističući da je razvoj suštinski temelj Hong Konga, a također je i zlatan ključ za rješavanje raznih problema te kineske regije. U sljedećih 5 godina, kako da Hong Kong dobro upotrijebi i napravi ovaj zlatni ključ?

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Potpora od domovine i povezivanje sa svijetom su očite prednosti Hong Konga. „Srednja Vlada svom snagom podržava Hong Kong da uhvati povijesnu priliku do koje je došlo zahvaljujući razvoju države, da poveže svoj razvoj s programom ’14. Petogodišnjeg plana’, kao i gradnjom velikog zaljeva Guangdong-Hong Kong-Macao, visokokvalitetnim razvojem ‘Pojasa i puta’ kao i drugim razvojnim strategijama države“, „srednja Vlada svom snagom podržava Hong Kong da obavlja široke i intenzivne razmjene i suradnje s raznim adresama na svijetu“, „srednja Vlada svom snagom podržava Hong Kong da aktivno i pouzdano provodi reforme“ – ove tri „podrške svom snagom“ su označile smjer za ojačanje razvoja Hong Konga.

U državnoj smjernici programa „14. Petogodišnjeg plana“ je jasno istaknuta i potpora Hong Kongu da pojača svoju tradicionalnu prednost kao međunarodni centar financija, plovidbe i trgovine, što mu istovremeno omogućuje i novi status, uključujući potporu Hong Kongu da gradi međunarodni centar za inovacijsku znanost i tehnologiju i centar za kulturne i umjetničke razmjene između Kine i inozemstva. Zahvaljujući svemu tome, Hong Kong ne samo da bi mogao postati važan igrač u velikoj cirkulaciji unutar Kine, već i važan promotor u dvostrukoj cirkulaciji između Kine i svijeta.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Razvoj je od ključnog značaja za realizaciju blagostanja građana. U obraćanju je Xi istaknuo: “u ovom trenutku, najveća očekivanja hongkonških građana su ona za bolji život, veće stanove, bolje prilike za poslovanje, kvalitetnije obrazovanje za djecu i bolje njegovanje i briga za starije.“ Zatražio je novi saziv vlasti posebne upravne regije da praktično djeluje i ne razočarava građane, i da ispunjavanje očekivanja cijelog društva, posebno običnih građana bude najveći cilj njihovog upravljanja.

Povijesno gledano, 25 godina je samo jedno kratko razdoblje, no taj period za Hong Kong ima neobičan značaj. Naime, u tom vremenu je posvjedočen uspjeh principa „jedna zemlja dva sustava“ od svjetskog priznanja. „Nema razloga da se mijenja taj dobar mehanizam i treba dugoročno inzistirati!“ Ubuduće, inzistirajući na suštini „jedne zemlje“, pritom kvalitetno koristeći prednost „dva sustava“, koncentrirajući se na potrebe zemlje i igrajući na prednosti Hong Konga, taj „biser istoka“ sigurno će moći pretvoriti nered u prosperitet, otvoriti novu stranicu i realizirati novi napredak!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.