Kina i Indonezija: od zajedničke razvojne ideje i puta do zajedničke sudbine

„Ovaj posjet je od uzajamne koristi za obje strane, a također je izvanredna prilika za razvoj Indonezije.“ Ocijenila je Trissia Wijaya, istraživačica Centra Indonezije za političke studije(Center for Indonesian Policy Studies, CIPS) prije posjeta predsjednika te zemlje Joke Widodea Kini. A odlični postignuti rezultati na sastanku kineskog predsjednika Xi Jinpinga s indonezijskim kolegom su u potpunosti dokazali njenu ocjenu.

Joko Widodo je, poslije pekinških Zimskih olimpijskih igara, prvi predsjednik neke strane zemlje koji je posjetio Kinu, koja je bila prva stanica u njegovoj turneji po istočnoj Aziji. Očiti su intenzivni odnosi dviju strana. Kad pažljivo pogledamo na rezultate ovoga sastanka dvaju predsjednika, dvije strane su potvrdile opći smjer za izgradnju Zajednice koja dijeli sudbinu između Kine i Indonezije, objavile su Zajedničku izjavu za tisak o sastanku dvaju predsjednika, produžile su Memorandum o razumijevanju o suradnji između Inicijative „Pojas i put“ i ideje „Globalna pomorska osovina“(Global Maritime Axis), te su potpisale suradničke dokumente o zajedničkom istraživanju oko cjepiva i gena, zelenom razvoju i pomorskim pitanjima.

Između ostalog, potvrdu o općem smjeru za izgradnju Zajednice koja dijeli sudbinu između Kine i Indonezije predstavlja i najvažniji politički rezultat u posjetu indonezijskog predsjednika. Što znači Zajednica koja dijeli sudbinu? Jednostavno govoreći, da dvije zemlje zajedno u „jednom čamcu“ unatoč buri i kiši, dijele i slavu i nesreću, intenzivno povezujući svoje sudbine. U povijesti su se Kina i Indonezija zajedno borile protiv Imperijalizma i hegemonizma. 1955. godine, Azijsko-afričkom konferencijom održanom u indonezijskim Bandungu je otvorena svijetla budućnost azijskih i afričkih zemalja za traženje i zaštitu samostalnosti.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Nekoliko desetljeća kasnije, Kina i Indonezija se nalaze u sličnoj razvojnoj fazi, s brojnim zajedničkim interesima i jezikom, kao i zajedničkim stavovima u međunarodnim poslovima. Ispred nezabilježenih promjena u zadnjih sto godina i pandemije, Kina i Indonezija se vode idejom o Zajednici koja dijeli sudbinu te produbljuju suradnju u politici, gospodarstvu, kulturi i pomorskim poslovima. Ta četiri sektora u suradničkoj strukturi su kao četiri kola automobila, i sigurno će omogućiti Kini i Indoneziji više sposobnosti za svladavanje nevolja, i doprinijeti novim mogućnostima za razvoj dviju zemalja.

Treba primijetiti da je ovaj put na sastanku Joko Widodo opisivao indonezijsko-kineske odnose „Zajednicom koja dijeli sudbinu“, „uzajamnom koristi i zadovoljstvu svih strana“ kao i „pozitivnom energijom“. Ne znamo kako se sada osjećaju visoki dužnosnici američke vojske koji su nedavno u Indoneziji senzacionalističko najavili tzv. „kinesku prijetnju“? Posjet indonezijskog predsjednika je više nego jasno svjedočio da u Aziji nisu dobrodošle blokovska konfrontacija ni blokovska politika, jedino mir i razvoj su potrebe građana u toj regiji.

Od zajedničke razvojne ideje i puta do zajedničke sudbine, Kina i Indonezija će nastaviti djelovati kao pozitivan primjer suradnje između zemalja u razvoju na uzajamnu korist i zadovoljstvo svih strana. To može poslužiti kao uzorak zajedničkog razvoja i pionirski primjer u jug-jug suradnji. A „izvanredne prilike“ rođene u tom procesu neće pripasti samo Kini i Indoneziji, nego i Aziji, i svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.