Osječke udruge žele uključiti ukrajinske izbjeglice na tržište rada

Na osječkom je području oko 600 izbjeglica iz Ukrajine koje tamošnje organizacije civilnog društva žele uključiti u EU projekt za uključivanje migranata na tržište rada, doznaje se u osječkom Centru za mir, nenasilje i ljudska prava.

 

Organizirat ćemo i učenje poslovnog jezika kako bi ih se lakše moglo uključiti na tržište rada, rekla je izvršna direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Natalija Havelka. Radi se o trogodišnjem projektu “Suradnja za postizanje financijske neovisnosti državljana trećih zemalja kroz instrumente financijskog opismenjavanja i poduzetničke kampove – PLOUTOS” vrijednom 1,5 milijuna eura. Financira ga EU iz sredstava Fonda za azil, migracije i integracije, a u njegovoj provedbi sudjeluje čak 11 projektnih partnera iz sedam članica EU-a.


Iz Hrvatske od 1. veljače u njegovoj provedbi sudjeluju osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i udruga Breza. Cilj je edukacija i stručno usavršavanje državljana trećih zemalja radi postizanja financijske pismenosti, razumijevanja poslovnog jezika i integracije u društvo, kaže Havelka. Fokus je na tečajevima jezika, edukaciji o poduzetništvu te obuci radi poticanja digitalne tranzicije.

Sukladno projektnoj prijavi prije početka rata u Ukrajini, glavne aktivnosti bile su usmjerene na državljane trećih zemalja i to posebno one kojima je odobrena međunarodna zaštita. Kako je stajalište EU-a da se u sve tekuće projekte uključe i raseljene osobe iz Ukrajine, osječke udruge zatražile su da se u projekt uključe i izbjegle osobe iz Ukrajine.

Havelka također najavljuje da u slijedećoj fazi projekta slijedi pomoć za samostalno uključivanje u poduzetničke vode. Raspodjela novca u projektu ovisit će o uključenosti pojedinog partnera, a dio koji pripada partnerima iz Hrvatske iznosit će oko 90 tisuća eura. Uz dvije organizacije iz Hrvatske, konzorcij čine organizacije i institucije iz Švedske, Grčke, Belgije, Cipra, Italije i Bugarske.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.