Stručnjaci: Ključno je povećati suradnju među zemljama u razvoju

Stručnjaci iz Kine i drugih država članica BRICS-a sastali su se prošlog petka na virtualnom seminaru koji je organizirala Kineska akademija društvenih znanosti. Složili su se kako je ne samo ključno, već i hitno povećati suradnju među zemljama u razvoju suočenima s globalnim izazovima.

Zhou Qiangwu, potpredsjednik Nove razvojne banke, istaknuo je u govoru da su usred geopolitičke krize i pandemije, gospodarstva u nastajanju suočena s mnogim izazovima, uključujući rastuće dugove, odljev kapitala, sve veće financijske rizike, smanjenje potražnje i nedostatak sirovina. Gledajući unaprijed, rekao je da će Nova razvojna banka nastaviti okupljati članice BRICS-a, s drugim gospodarstvima u nastajanju, istražiti više multilateralnih poslovnih i financijskih razvojnih modela te promicati zajednički razvoj svih zemalja u razvoju.

Tijekom seminara stručnjaci su raspravljali i o globalnom upravljanju u budućnosti te se složili kako bi se globalno upravljanje trebalo temeljiti na opsežnim konzultacijama, zajedničkom doprinosu i zajedničkoj koristi. Pozvali su gospodarstva u nastajanju na igranje veće uloge.

Na seminaru je prisustvovalo više od 40 stručnjaka i znanstvenika sa Sveučilišta Tsinghua i drugih institucija u Argentini, Brazilu, Rusiji, Indiji, Južnoj Africi i Indoneziji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.