Izjava Ministarstva vanjskih poslova Kine o Pelosinom posjetu Tajvanu

Dana 2. kolovoza, ne obazirući se na snažno protivljenje Kine i ozbiljne prosvjede, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila je kinesku regiju Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje načela jedne Kine i odredbi tri kinesko-američka zajednička službena priopćenja. To ima ozbiljan utjecaj na političke temelje odnosa Kine i SAD-a i ozbiljno ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Također ozbiljno potkopava mir i stabilnost preko Tajvanskog tjesnaca i šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za “neovisnost Tajvana”. Kina se tome odlučno protivi i oštro osuđuje te je uputila ozbiljan demarš i snažan prosvjed Sjedinjenim Američkim Državama.

Tajvansko pitanje je najvažnije i najosjetljivije pitanje u samoj srži kinesko-američkih odnosa. Tajvanski tjesnac suočava se s novom rundom napetosti i ozbiljnih izazova, a temeljni uzrok su opetovani potezi tajvanskih vlasti i Sjedinjenih Američkih Država u cilju promjene statusa quo. Sjedinjene Američke Države, sa svoje strane, pokušavaju iskoristiti Tajvan za obuzdavanje Kine. Stalno iskrivljuju, zamagljuju i izdubljuju načelo jedne Kine, jačaju službene razmjene s Tajvanom i potiče separatističke aktivnosti za “neovisnost Tajvana”. Ti su potezi, poput igranja vatrom, izuzetno opasni. Oni koji se igraju s vatrom od nje će propasti.

Stajalište kineske Vlade i naroda o pitanju Tajvana je dosljedno. Čvrsto je opredjeljenje više od 1,4 milijarde Kineza da odlučno čuvaju državni suverenitet i teritorijalni integritet. Zajednička je težnja i sveta odgovornost svih kineskih sinova i kćeri ostvariti potpuno ponovno ujedinjenje domovine. Kina će svakako poduzeti sve potrebne mjere kako bi odlučno zaštitila svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a. Sve posljedice koje iz toga proizlaze moraju snositi SAD i separatističke snage koje se zalažu za “nezavisnost Tajvana”.

Kina i Sjedinjene Američke Države su dvije velike zemlje. Pravi način njihovog međusobnog ophođenja leži samo u međusobnom poštovanju, mirnom suživotu bez sukoba i suradnji u kojoj svi dobivaju. Pitanje Tajvana isključivo je unutarnja stvar Kine i nijedna druga zemlja nema pravo suditi u tajvanskom pitanju. Kina snažno poziva Sjedinjene Američke Države da prestanu igrati na “tajvansku kartu” i koristiti Tajvan za obuzdavanje Kine. Moraju poduzeti vjerodostojne radnje kako bi strogo poštovale načelo jedne Kine i odredbe tri kinesko-američka zajednička priopćenja, ispuniti obvezu “četiri ne i jedno bez namjere” koju je preuzelo vodstvo SAD-a (tj. ne tražiti “novi hladni rat”; ne nastojati promijeniti kineski sustav; revitalizacija njezinih saveza neće biti usmjerena protiv Kine; ne podržavati “neovisnost Tajvana”; ne tražiti sukob s Kinom), i ne ići dalje krivim i opasnim putem.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.