Kineski ministar vanjskih poslova objašnjava stajalište Kine o pitanju Južnog kineskog mora

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi iznio je u petak stajalište Kine o pitanju Južnog kineskog mora i opovrgnuo takozvanu zabrinutost koju su Sjedinjene Države izrazile oko tog pitanja.

On je to izjavio na 12. sastanku ministara vanjskih poslova na vrhu istočne Azije u Phnom Penhu, Kambodža.

Kina nikada nije promijenila osnovu i opseg svog stava u kojima nema pretjeranih tvrdnji, rekao je Wang, napominjući da su Kina i zemlje članice Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) predane pravilnom rješavanju svojih razlika kroz bilateralne konzultacije i pregovora na temelju Deklaracije o ponašanju stranaka u Južnom kineskom moru (DOC).

Tijekom godina, Kina i zemlje ASEAN-a radile su zajedno na održavanju sveukupne stabilnosti u Južnom kineskom moru, pružajući stabilno okruženje za njihov razvoj i prosperitet, rekao je Wang, ističući da je trenutno najveći rizik za mir i stabilnost u Južnom kineskom moru neprimjerena intervencija i često uplitanje velikih zemalja izvan regije.

Američka strana dugo nije iznosila nikakve primjedbe na kineski suverenitet, prava i interese u Južnom kineskom moru, rekavši da ne zauzima stav o suverenitetu tamošnjih otoka, a sada je prešla na potpunu negaciju stajališta Kine, rekao je Wang, ističući da je neutemeljen u smislu logike, zakona i pravde.

Zemlje izvan regije trebaju se skrupulozno pridržavati svoje dužnosti i vjerno poštovati napore regionalnih zemalja da očuvaju mir i stabilnost u Južnom kineskom moru, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.