SAD, Velika Britanija i Australija opasnim potezima za nuklearnu proliferaciju idu protiv trenda razvoja svijeta

Petnaestog rujna po lokalnom vremenu, komitet Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency, IAEA) je posebno raspravio pitanje o suradnji SAD-a, Velike Britanije i Australije oko podmornica na nuklearni pogon. Riječ je o tome da su zemlje članice te Agencije suglasno odlučile da raspravljaju o tom pitanju kao o posebnoj i službenoj temi, čime je neuspjehom završena zavjera spomenute tri zemlje o prisilnoj „potvrdi ugovora“ iza kulisa. Na raspravi je kineska strana pobrojala „7 glavnih pitanja“ u suradnji SAD-a, Velike Britanije i Australije oko podmornica na nuklearni pogon, te je pod čvrstim temeljem i s racionalnim opravdanjem razotkrila opasne poteze i zločine te tri zemlje za nuklearnu proliferaciju ispred javnosti, čime je pridobila opću podršku od zemalja članica IAEA.

Foto: VCG

Foto: VCG

Na isti dan prije točno godinu dana, SAD, Velika Britanija i Australija su, unatoč protivljenju cijelog svijeta, samovoljno oblikovale svoj „mali krug“ AUKUS, sa suštinskim planom da će SAD i Velika Britanija pomoći Australiji da proizvede najmanje 8 podmornica na nuklearni pogon. Zbog toga je australska strana uništila potpisani ugovor s Francuskom za 12 podmornica na konvencionalni pogon u vrijednosti 90 milijardi australskih dolara, zbog čega je bila kritizirana i označena „prevarantom“ od strane Francuza.

Zadnjih godinu dana je suradnja te tri zemlje oko podmornica na nuklearni pogon bila pod žestokim optužbama i protivljenjem od strane međunarodne zajednice. Brojni analitičari su istaknuli da je suština suradnje tri zemlje i dotičnog prijenosa materijala nuklearnih oružja nuklearna proliferacija, koja predstavlja veliku prijetnju globalnoj sigurnosti. I SAD, i Velika Britanija i Australija su potpisale „Ugovor o neširenju nuklearnog oružja“ i trebaju zadovoljavati obveze u sprječavanju nuklearne proliferacije, a njihova suradnja oko podmornica na nuklearni pogon mora biti ovlaštena od strane zemalja članica IAEA. Ovaj put, „7 glavnih pitanja“ koje je iznijela kineska strana je razotkrilo njihove manevre i namjeru za nuklearnu proliferaciju.

Na 10. raspravi o „Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja“ održanoj u kolovozu, SAD, Velika Britanija i Australija su podnijele tzv. radni dokument o „suradnji u okviru partnerstva AUKUS-a“, pokušavajući sakriti činjenicu o nuklearnoj proliferaciji pod izlikom „mornaričkog energetskog reaktora“, odnosno „našminkanog“ ilegalnog prijenosa materijala za nuklearna oružja u legalne i bezopasne poteze. Na takav način oni samo dovode međunarodnu zajednicu u zabludu.

Istovremeno te tri zemlje su, izbjegavajući sve članice IAEA, proizvoljno pregovarale s tajništvom IAEA, namjeravajući ih prisiliti da podnesu program o oslobođenju nadzora nad suradnjom tri zemlje oko podmornica na nuklearni pogon. Te zemlje htjele su, koristeći vlastitu nadmoć po broju glasova u komitetu, osigurati usvajanje programa.

Prema odredbama IAEA, tajništvo i glavni tajnik mogu djelovati samo po ovlaštenju zemalja članica. O pitanju kao što je suradnja SAD-a, Velike Britanije i Australije oko podmornica na nuklearni pogon samo suverene države, kao zemlje članice, imaju pravo odlučiti.

Današnji svijet se nalazi u nestabilnosti, a povećava se rizik nuklearne proliferacije. Glavni tajnik UN-a António Guterres je čak upozorio kako je čovječanstvo od nuklearnog uništenja udaljeno samo „jedan nesporazum“ ili „jednu pogrešnu procjenu“. Zaštita nuklearne sigurnosti je zajednička odgovornost svih zemalja. SAD, Velika Britanija i Australija idu protiv trenda svijeta pokušavajući dovesti otrov „nuklearnih podjela“ u azijsko-pacifičku regiju, no međunarodna zajednica neće to gledati skrštenih ruku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.