Kina i NATO zajednički promiču zdrav i stabilan razvoj: Wang Yi

Kina je voljna otvoriti dijalog sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) i zajednički promicati bilateralne veze prema zdravom i stabilnom razvoju, rekao je u četvrtak kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je to rekao na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, tijekom Opće skupštine UN-a koja je u tijeku u New Yorku, dodajući da obje strane trebaju ojačati komunikaciju i razumijevanje te spriječiti obmanjujuće i lažne informacije, u duhu iskrenog stava i međusobnog poštovanja.

Kina ima najbolje rezultate u pitanjima mira i sigurnosti, rekao je Wang, i nikada nije izvršila invaziju na druge zemlje, započela posrednički rat, tražila sferu utjecaja, izvozila ideologiju, miješala se u unutarnje poslove drugih zemalja ili sudjelovala u vojnim skupinama.

Osiguravajući miroljubive razvojne putove zakonom, Kina se nada da će NATO uspostaviti racionalnu i ispravnu percepciju prema Kini i nositi se s trenutnom međunarodnom situacijom s objektivnim i mirnim stavom, umjesto da jednostavno povlači crtu s “političkom korektnošću”, rekao je Wang, dodajući da je Kina spremna ići pod ruku s NATO-om kako bi ostvarila potrebnu suradnju na globalnim pitanjima i doprinijela globalnom miru i stabilnosti.

Stoltenberg je sa svoje strane prepoznao globalnu moć Kine sa stalnim gospodarskim razvojem i eskalacijom utjecaja, dodavši kako NATO pridaje veliku važnost održavanju i jačanju kontakta s Kinom te aktivno razvija odnose s Kinom.

Stoltenberg je rekao da će se NATO držati utvrđenog geografskog raspona i razgovarati o suradnji s Kinom u području kontrole naoružanja i klimatskih promjena, kako bi se bolje nosio s globalnim izazovima. NATO i njegove države članice čvrsto se pridržavaju načela jedne Kine i ostaju nepromijenjeni u stajalištu o tajvanskom pitanju, dodao je, te očekuju da Kina odigra važnu ulogu u okončanju sukoba u Europi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.