Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazočio sastanku ministara vanjskih poslova Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi prisustvovao je u četvrtak sastanku ministara vanjskih poslova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o Ukrajini u sjedištu UN-a u New Yorku.

Napominjući da je kinesko stajalište o pitanju Ukrajine dosljedno i jasno, Wang je rekao da treba zaštititi suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, podržati svrhe i načela Povelje UN-a, ozbiljno shvatiti legitimne sigurnosne brige svih strana i podržati sve napore koji vode mirnom rješavanju krize.

Što se tiče trenutne situacije, rekao je Wang, Kina je iznijela prijedlog od četiri točke.

Pozdravljajući zemlje da aktivno odgovore na kinesku inicijativu o međunarodnoj suradnji u pogledu sigurnosti hrane, Wang je rekao da se jednostrane sankcije ne bi trebale nametati proizvoljno i da zemlje u razvoju ne bi trebale biti prisiljene plaćati račun.

Wang je naglasio da bi Vijeće sigurnosti trebalo podržati osnovno načelo objektivnosti i pravde, slijediti pravi smjer zaustavljanja borbi i promicanja pregovora, dati prednost korištenju posredničkih alata i pogurati naprijed proces političkog rješenja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.