Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi sastaje se s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi sastao se 23. rujna s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom u Stalnoj misiji Narodne Republike Kine pri UN-u u New Yorku.

Wang Yi je rekao da su trenutni kinesko-američki odnosi pred najvećim izazovom. Postoje lekcije koje SAD treba izvući iz toga.

Kina-SAD odnosi su na kritičnom raskrižju i hitno je potrebno da obje strane uspostave pravi način na koji će se dvije velike zemlje međusobno slagati u odgovornom odnosu prema svijetu, povijesti i narodima dviju zemalja, te promicati stabilnost odnosa dviju zemalja.

Blinken je rekao da su američko-kineski odnosi trenutno u teškom razdoblju i da je u interesu obje strane vratiti bilateralne odnose na stabilan kolosijek. Dvije su zemlje uspješno rješavale nesuglasice u prošlosti, a SAD je voljan imati iskrenu komunikaciju i dijalog s Kinom kako bi izbjegli nesporazume i pogrešne prosudbe i pronašli put naprijed.

Blinken je ponovio da SAD ne želi novi “hladni rat”, da se politika jedne Kine nije promijenila i da SAD ne podržava “neovisnost Tajvana”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.