Mapiranje kreativne industrije

Ugovor o pokretanju projekta Mapiranje kreativne industrije u Osječko-baranjskoj županiji vrijedan 100 tisuća kuna potpisali su dekan osječkog ekonomskog fakulteta Boris Crnković i župan Ivan Anušić.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako je projekt u duhu vremena i suvremenih gospodarskih kretanja, u kojima kreativna industrija zauzima sve veći udio u gospodarstvu, ne samo u Hrvatskoj, nego i cijeloj Europskoj uniji.

Kreativna industrija jedan je od najbrže rastućih sektora, po broju novozaposleni, rastu prihoda i stvaranju dodatne vrijednosti, rekla je pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović.

Pojašnjava kako poduzetnici često žele registrirati određenu djelatnost koja nije prepoznata u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine i zato se kroz ovaj projekt žele registrirati sve nove djelatnosti, kako bi se poduzetnicima omogućilo da se bave onim što tržište traži.

Želimo provesti detaljno istraživanje koje će rezultirati izradom web-stranice i publikacije i tako pozicionirati Osječko-baranjsku županiju kao područje koje potiče razvoj kreativne industrije, dodala je.

Znanstvenica osječkog Ekonomskog fakulteta Jasna Horvatocijenila je kako se kreativna industrija potvrđuje mjerom razvijenosti društva, jer razvijena društva uspijevaju sustavno i strategijski ulagati u proizvode, koji imaju visok udio kulture i prenose je u visoki stupanj komercijalizacije.

Ideja nam je objasniti svaki sektor kreativne industrije u njegovom potencijalu, evidentirati djelatnosti unutar sektora koje se ponekad razvijaju takvom brzinom da ih je teško administrativno bilježiti, a razlog takvog razvoja je utemeljenost kreativne industrije na visokim tehnologijama, pojasnila je Horvat.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.