Obilježena 31. obljetnica osnutka 122. brigade

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijaća Đakovo se sjetilo osnivanja 122. brigade HV-a, a nakon toga premijerno je prikazan dokumentarni film Zlatka Mesića “Kota 122” u kino dvorani Hrvatskog doma u Đakovu.

122. brigada Hrvatske vojske osnovana je 26. rujna 1991. godine u Đakovu. U početku su brigadu činile dvije pješačke bojne te prateće postrojbe. Zbog pogoršanja opće vojne situacije na istočnoslavonskom bojištu bilo je potrebno  povećati brojno stanje brigade.

Odavši počast svim poginulim braniteljima te civilnim žrtvama Domovinskog rata vijenac je  položio zamjenik osječjo-baranjskog župana Josip Miletić koji je rekao da pale branitelje nikada nećemo zaboraviti kao i sve što su učinili za Hrvatsku.

Nakon polaganja vijenaca premjerno je prikazan film “Kota 122” koji govori o ulozi radio amatera, vezista i šifranata u Domovinskom ratu. Upravo su oni, primjerice  osigurali šifriranu komunikaciju s odsječenim Vukovarom koju agresor nikada nije uspio razbiti, dok su istovremeno uspješno prisluškivali neprijatelja te unosili kaos u njegovo djelovanje. Ono što je autor htio pokazati jest velika važnost radio amatera, vezista i šifranata koji su spasili puno života.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.