Globalni astronomi došli su do otkrića pomoću teleskopa za pregled neba u Kini

Teleskop za pregled neba postavljen na vrhu planine sjeverno od Pekinga za skeniranje nebeskih tijela u našoj galaksiji i izvan nje imao je sve veći globalni znanstveni utjecaj više od desetljeća nakon što je pušten u rad.

Spektroskopski teleskop s vlaknima s više objekata velikog područja neba (LAMOST) je genijalno dizajniran instrument koji može odjednom vidjeti nebo šire i dublje. Proizveo je najveću svjetsku banku podataka zvjezdanih spektara, služeći kao zvjezdani “rječnik” na koji se globalni astronomi mogu pozivati kada započinju kozmičko istraživanje.

Njemačka istraživačka skupina oslanjala se na LAMOST opažanja kako bi otkrila kako se Mliječna staza oblikovala i razvijala u svojoj dječjoj i mladoj fazi. Rezultati su objavljeni u časopisu Nature u ožujku.

Istraživači s Instituta za astronomiju Max-Planck analizirali su milijune zvjezdanih spektara dobivenih pomoću LAMOST-a te lokacije i kretanje zvijezda koje daje satelit Gaia Europske svemirske agencije.

“LAMOST ima gotovo potpunu pokrivenost Gaia i pruža neviđenu perspektivu o kemiji diljem Mliječne staze”, rekla je skupina istraživača sa Sveučilišta Columbia i Sveučilišta u Sydneyu koji su proučavali obilje kemikalija u našoj galaksiji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.