Orlovnjak – pitanje nestalih ključno je za budući suživot

Antunovac je započeo aktivnu obranu upravo na farmi Orlovnjak još u lipnju 1991. godine, kada se nalazio pod kontinuiranim napadima jedinica JNA i srbijanskih paravojski. Nažalost, pod naletima brojčano i u oružju nadmoćnijih neprijatelja, 6. listopada Orlovnjak je pao, a nad civilima i braniteljima koji su na farmi zarobljeni, protivno svim odredbama Ženevske konvencije, izvršen je do tada nezapamćen zločin.

– U ovo vrijeme tijekom dana, trajala je borba za Orlovnjak. Neprijatelj je iz Tenje i Klise granatirao naše položaje na kojem su bila dva voda. Iz Silaša su zaobišli naše položaje i zauzeli dio teritorija. Orlovnjak se mjesecima branio da se neprijateljske snage ne približe Osijeku, pet smo mjeseci štitili Osijek, spasili 15000 muznih krava na farmi, dali sigurnost radnicima – rekao je Stjepan Šerić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac.

Danas su (6. listopada) ispred spomen obilježja Orlovnjak položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule i nestale branitelje i civile, a sudionici ove teške bitke prisjetili su se jednog od najtežih dana u povijesti Antunovca.

– Antunovačka satnija je ujutro držala liniju, na nas je neprijatelj krenuo brutalno i nadmoćno, gaseći mnoge mlade živote. Za četvero naših kolega i suboraca se još uvijek ne zna gdje su im posmrtni ostaci. Bio je to početak otvorene brutalne agresije koja se kasnije vidjela u cijeloj Hrvatskoj. Krenuo je niz gubljenja naših sela, koja smo ipak uspjeli zadržati dovoljno dugo kako bi zaštitili i obranili južni dio Osijeka i presijecanje grada što je bio plan četnika i JNA i svih onih koji su bili s njima – rekao je župan Ivan Anušić i dodao kako je važno čuvati sjećanje na te mlade ljudi od kojih su mnogi bili tek na pragu punoljetnosti i koji su za Hrvatsku podnijeli najveću žrtvu.

– Na nama je danas da Hrvatsku učinimo onakvom kakvom smo ju sanjali svi mi koji smo stali u obranu Hrvatske. Najvažnije od svega je riješiti pitanje nestalih, jer oni koji su sudjelovali u ovom zločinu su ovdje, žive ovdje, politički su aktivni i imaju sve povlastice Republike Hrvatske i 31 godinu poslije ne žele reći gdje su posmrtni ostaci naših suboraca, prijatelja, susjeda. Više nitko ne traži krivce, obitelji traže mir i mjesto gdje mogu zapaliti svijeću na grobovima svojih voljenih – poručio je župan.

Više pročitajte na: https://www.obz.hr/index.php/k2-listing/item/3420-orlovnjak-pitanje-nestalih-kljucno-je-za-buduci-suzivot

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.