Postati udomitelj, odluka koja mijenja život

U osječkom Parku kralja Držislava održan je Piknik s udomiteljima. Riječ je o aktivnosti koju je organizirao Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, u sklopu projekta EU-a „Podržimo i osnažimo dijete i obitelj”. Organizirane su kreativne radionice za djecu te kutak za udomitelje gdje se moglo doznati sve o udomiteljstvu.

Svakom djetetu potrebno je odrastanje u sigurnoj obitelji punoj ljubavi i razumijevanja, što je važno za njegov razvoj. Postati udomitelj, velika je odluka koja mijenja život i na koju treba biti spreman. Gospođa Ljubica dosad je udomila sedmero djece.

– Najljepše je pružiti djetetu ljubav jer ta djeca dođu slomljena iz razno-raznih obitelji gdje nema puno ljubavi, gdje se roditelji više bave sobom, a manje djecom. Kad tako dođu u jednu obitelj koji vole djecu, kao što smo moj muž i ja, tu nema problema, sve se brzo dogovorimo, govori Ljubica Čeferin, udomiteljica.

Na pikniku su se, uz udomitelje, okupile i psihologinje i socijalne radnice, a želja je bila uz neformalno druženje s građanima skrenuti pozornost na važnost udomiteljstva i podizanje svijesti o njemu. A udomitelji su dali informacije iz prve ruke.

– Fantastično je to, za početak čast i velika obaveza, ali kad srce jednom primi, ne pušta, rekao je Vladimir Šaulić, udomitelj.

– Kad čujete njihove priče, kad čujete što su oni dobili kroz to što su pomogli djeci, onda u biti tek čovjek postane svjestan koliko je to jedna važna uloga i za nas osobno i za društvo općenito. Kad vidite da su djeca dobila priliku odrasti u obiteljskom okruženju, djeca koja su iz nekih razloga ostala bez svojih obitelji. To je nešto što je velika vrijednost i o tome želimo pričati, naglašava Katarina Matić, socijalna radnica mobilnog tima Centra Klasje Osijek.

Nažalost, u Hrvatskoj je sve manje udomiteljskih obitelji pa je i sve veći broj djece u institucijama. Razlozi su različiti – od straha, nezainteresiranosti do toga što građani nemaju točnu sliku o udomiteljstvu. Stoga je iznimno važno raditi na edukaciji i boljoj informiranosti.

– Ja vam mogu reći da se trudimo povećati tu brojku svakako. Znamo da je to deficitarno u cijeloj Hrvatskoj, ne samo u Osijeku i županiji. Pomoću ovakvih prigodnih događanja, pokušavamo kroz naš projekt “Podržimo i osnažimo dijete i obitelj” da povećamo broj udomitelja, a nadamo se i posvojitelja, istaknuo je Vedran Škugor, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek.

Ovakve su akcije stoga vrlo potrebne jer ne samo što ohrabruju sadašnje udomitelje i privlače nove ljude pune ljubavi prema djeci, nego i stoga što takav put može potaknuti sustavne promjene vezane uz skrb u udomiteljskoj obitelji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.