Čagljevi maltretiraju stanovnike osječkog prigradskog naselja

Uginula stoka, uplašeni stanovnici, nemirne noći… Već mjesecima svakodnevica je to u osječkom prigradskom naselju Podravlje, ali i obližnjim baranjskim mjestima. Razlog su – čagljevi…

Mirko Janjić iz Podravlja u posljednjih je godinu dana ostao bez pola svojih ovaca. One preostale boji se pustiti na ispašu. Prostor je ograđen, ali broj ovaca stalno se smanjuje. Imao ih je 15, a sad ih je osam. Sinoćnja žrtva izvukla se pukom srećom i na putu je oporavka.

Opasni predator čagalj lovi u čoporu. Sve češće vreba stoku u prigradskim naseljima.

– Iskopa rupu, kopa ne kao pas, nego još više. Ali to ne može jedan, to mora biti njih sedam, deset, kaže Mirko.

U strahu su i njegovi susjedi. Noću osluškuju neugodne zvukove.

– Ne možeš spavati od njih. To je činjenica. To tako bude jako, pište k’o djeca. To se uplašiš čisto u noći, trgneš se, ne znaš što je, kaže Marijan Marić.

Takvo što u Hrvatskoj dosad nije zabilježeno, kaže Domin Stanušić, predsjednik Lovačkog društva Mursa, Osijek. Čagljeva je odjednom toliko da su lisicu potjerali u naseljena mjesta. Lovci ih odstrijele velik broj, no, ističe, to nije rješenje. Čagljeve privlači i miris bačene hrane, kaže, te upozorava na još jedan problem.

– Sve je manje i manje ljudi, sve je više zapuštenog, srušenog. I to su izvrsni brlozi gdje oni obitavaju, žive, razmnožavaju se, kaže Stanušić.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.