Gotovo petina građana u Hrvatskoj u riziku od siromaštva

U povodu današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti udruge za ljudska i radnička prava ističu kako Vlada mora učiniti više za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava te povećati minimanu plaću za 20 posto.

Na globalnoj razini procjene UN-a govore u prilog zaustavljanju postignuća u suzbijanju siromaštva, pa čak i pogoršavanje stanja. U 2020. bilo je 100 milijuna ljudi više koji su patili od pothranjenosti u odnosu na 2019. godinu.

Globalni trendovi trebaju alarmirati i Hrvatsku koja godinama nema adekvatan odgovor za smanjenje siromaštva i progresivno ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava, poručuju iz Kuće ljudskih prava, Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, Rehabilitacijskog centra za stres i traumu, Centra za mirovne studije, udruga Pravo na grad i Institut za političku ekologiju.

Svaka treća jednoroditeljska obitelj ili obitelj u kojoj žive starije osobe u riziku su od siromaštva. Čak četvrtina građana teško spaja kraj s krajem. Iako je više od 19 posto građana siromašno, tek jedan posto prima socijalnu pomoć i druga s ovim povezana prava.

Iznos od tisuću kuna socijalne pomoći nije dovoljan. Minimalna plaća od niti četiri tisuće kuna je daleko od dostojanstvene, a trebala bi porasti za 20 posto da bi građani mogli uloviti korak s trenutnim poskupljenjima, smatraju udruge.

Stoga je krajnji čas da država poveća minimalnu plaću i iznos socijalne pomoći na prag rizika od siromaštva, uskladi mirovine s troškovima života, proširi i unaprijedi dostupnosti socijalnih usluga i osigura priuštivo stanovanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.