U rujnu 1,62 milijuna zaposlenih

U Hrvatskoj je u rujnu bilo 1,62 milijuna zaposlenih, što je 1,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine i 0,7 posto manje nego u kolovozu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, aktivnih stanovnika u Hrvatskoj je u rujnu bilo nešto više od 1,73 milijuna ili 0,9 posto manje nego u kolovozu te 0,4 posto više nego u rujnu lani.

Nezaposlenih je, pak, bilo 105,8 tisuća, što je na mjesečnoj razini pad od 4,2 posto, dok je u odnosu na rujan 2021. njihov broj smanjen za 11,2 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je u rujnu 6,1 posto, što je pad u odnosu na kolovoz kada je bila 6,3 posto.

Većina zaposlenih, odnosno njih gotovo 1,4 milijuna, bila je u rujnu zaposlena u pravnim osobama, što je 0,1 posto manje nego u prethodnom mjesecu i 1,3 posto više nego u rujnu prošle godine.

Zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u rujnu je bilo 205,5 tisuća, što je četiri posto manje nego u kolovozu te 1,2 posto više nego u rujnu lani.

Zaposlenih osiguranika u poljoprivredi bilo je 18.582, što je 0,4 posto manje nego u kolovozu i ista razina kao u rujnu lani.

Prema podacima DZS-a o broju zaposlenih u pravnim osobama, od 19 djelatnosti u rujnu ove godine u tri je broj zaposlenih u odnosu na kolovoz porastao, u 15 je pao, a u jednoj je ostao na istoj razini.

Na godišnjoj razini rast broja zaposlenih je zabilježen u deset djelatnosti, a pad u njih devet,

Po broju zaposlenih i dalje je na prvom mjestu prerađivačka industrija s njih 229,9 tisuća, što je na mjesečnoj razini pad od 0,1 posto, dok je na godišnjoj pad za 0,5 posto.

U trgovini je u rujnu radilo 211,7 tisuća ljudi, što je 0,3 posto manje nego u kolovozu i 0,8 posto više nego u rujnu lani.

Na trećem po broju zaposlenih je sektor obrazovanja s njih 114,6 tisuća, što je 0,6 posto manje nego u mjesecu prije i 1,9 posto više nego godinu dana ranije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.