Jezera se pojavljuju u pustinji Taklimakan: Hoće li postati oaza?

Safirna jezera nedavno su nakon sezonskih kiša prošarala pustinju Taklimakan u Autonomnoj ujgurskoj regiji Xinjiang u sjeverozapadnoj Kini, stvarajući krajolik koji oduzima dah.  Meteorolozi to ipak shvaćaju kao upozorenje prirode.

Taklimakan, koja se proteže duž mongolske autonomne prefekture Bayingol, kao i prefektura Aksu, Kashgar i Hotan, najveća je kineska pustinja.  Poznato je kao “More smrti” zbog surovog okoliša.  Uz izrazito vruću i suhu klimu, prosječne godišnje količina padaline manje su od 100 milimetara, dok je stopa isparavanja čak 2500 do 3500 milimetara.

Dok se divimo ljepoti jezera u pustinji, trebali bismo biti svjesni i problema iza toga, rekao je Hu Xiao, glavni meteorološki analitičar u Weather China.  “U kontekstu globalnog zatopljenja, topljenje ledenjaka se ubrzava, a tok unutarnjih rijeka poput rijeke Tarim značajno će se promijeniti.”

 “Trenutačno je nemoguće da pustinja postane oaza. Povećana količina oborina vremenska pojava koja je povremena, ali ne i redovita značajka klime”, rekao je Hu Xiao, glavni meteorološki analitičar u Weather China.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.