Ministarstvo vanjskih poslova: Kina podržava proširenje članstva BRICS-a

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u četvrtak potporu proširenju članstva u BRICS-u, nakon izvješća da Saudijska Arabija pokazuju njezinu namjeru pridruživanja skupini koju trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Citirajući južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu, južnoafrički lokalni mediji izvijestili su da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman “izrazio želju Saudijske Arabije da postane dio BRICS-a”, a Saudijska Arabija “nije jedina zemlja” koja traži članstvo u BRICS-u.

Kao predsjedavajuća BRICS-a za ovu godinu, Kina aktivno podržava BRICS u pokretanju procesa proširenja članstva i širenju suradnje “BRICS Plus”, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Suradnja “BRICS Plus”, pokrenuta 2017., pozvala je čelnike zemalja u razvoju izvan zemalja BRICS-a na pridruživanju dijalogu.

Na 14. samitu BRICS-a u lipnju, Kina je priopćila da BRICS nije zatvoreni klub ili isključivi krug, već velika obitelj uzajamne podrške i partnerstva za uzajamno korisnu suradnju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.