Delegat: Kina mora napraviti vlastiti CPU i operativni sustav

Izaslanik 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine (KPK-e) pozvao je na više napora u razvoju samostalnih računalnih tehnologija.

Prema Huu, kineska IT industrija uglavnom je izgrađena na dvije strane tehnološke platforme – prva je “Wintel”, kombinacija Microsoft Windowsa i Intelovih čipova, a druga je AA, mješavina čipova temeljenih na Armovoj tehnologiji i Androidu. “Kina bi trebala razviti vlastiti sustav. Mislim da mora postojati odlučnost kako bi se napravio iskorak”, rekao je Hu.

Nakon što su SAD stavile kineskog telekomunikacijskog diva Huaweika na crnu listu, mnoga su kineska poduzeća počela više ulagati u domaću tehnologiju kako ne bi ovisila o stranim tvrtkama. KPK-e je navela “veće samopouzdanje” u znanstvenoj tehnologiji kao jedan od glavnih ciljeva za sljedećih pet godina.

Hu je rekao kako bi Kina trebala biti “samostalna do kraja”, što znači da bi kineska ovisnost o inozemnim proizvodima trebala biti ograničena samo na ljudske i prirodne resurse, a ne bi je trebalo biti u tehnologijama.

Hu i njegova tvrtka razvijaju novu vrstu generičke arhitekture čipova pod nazivom LoongArch, idući drugačijim putem od drugih kineskih dizajnera čipova koji kupuju licence od američkog Intela ili britanskog Arma.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.