Pravobraniteljica: Registar ugovora o uzdržavanju smanjit će prevare starijih

Starije osobe često su žrtve prevara putem ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju pa bi izrada registra takvih ugovora, gdje bi se vidjelo tko ih sklapa s kim i koliko puta, mogla odvratiti one koji nemaju dobre namjere, smatra pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju način su na koji si starije osobe mogu osigurati pomoć i skrb kada više ne mogu brinuti same o sebi ili znaju da uskoro neće moći, no često su pritom izložene prevarama.

Istraživanje Ureda pučkog pravobranitelja iz 2019. pokazalo je da tri od pet umirovljenika koji su potpisali takve ugovore prethodno nije zatražilo nikakav pravni savjet, zbog čega je upitno jesu li bili upoznati sa svim posljedicama ugovora.

Ugovori uključuju prijenos imovine koju starije osobe posjeduju, stoga među pružateljima uzdržavanja nerijetko ima onih kojima na prvom mjestu nije dobrobit umirovljenika već prisvajanje njihovih nekretnina. Za starije osobe vrlo su rizični ugovori o dosmrtnom uzdržavanju jer davatelj uzdržavanja odmah može prenijeti vlasništvo nad nekretninom na sebe, dok je kod doživotnog uzdržavanja to moguće tek nakon smrti primatelja uzdržavanja.

Bez obzira što je riječ o ugovornom odnosu dviju strana, jedna od njih je u ranjivom i nepovoljnijem položaju zbog svoje dobi i zdravstvenog stanja te je treba zaštititi od onih koji u tome vide priliku za nekretninski biznis. Jednim potpisom starije osobe mogu izgubiti ne samo skrb i njegu, već i krov nad glavom, upozorava pučka pravobraniteljica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.