Dužnosnici: EU će usvojiti hitni energetski paket krajem studenog

Foto: Visual People

Paket hitnih energetskih mjera koje je prošlog tjedna predložila Europska komisija radi ublažavanja učinaka trenutne energetske krize trebao bi biti usvojen do kraja studenoga, rekli su u utorak visoki dužnosnici.

Sastanak ministara energetike zemalja članica Europske unije (EU) u Luksemburgu u utorak “pokazao je da su naši napori za osiguravanje odobrenja paketa mjera za smanjenje cijena energije na pravom putu”, rekao je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

“Zato sazivam još jednu izvanrednu sjednicu Vijeća ministara za 24. studenog, gdje ćemo sve dovršiti”, kazao je predsjedavajući Vijeća Sikela.

Paket uključuje zajedničku kupnju plina, stvaranje referentne vrijednosti na temelju transakcija za cijenu ukapljenog prirodnog plina i standardna pravila solidarnosti među državama članicama u slučaju manjka opskrbe energijom.

“Paket ima niz važnih elemenata na kojima ćemo zajednički raditi kako bismo bili spremni za usvajanje na sljedećem izvanrednom sastanku Vijeća”, rekao je Kadri Simson, europski povjerenik za energetiku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.