Na konferenciji o očuvanju močvara usvojena Deklaracija iz Wuhana

U nedjelju je na 14. sastanku Konferencije ugovornih strana Ramsarske konvencije o močvarama koji se održava u kineskom Wuhanu i švicarskoj Ženevi usvojena Deklaracija iz Wuhana.

Deklaracija, glavni rezultat sastanka, poziva na “snažnu volju i praktične radnje” za promicanje očuvanja, obnove, upravljanja, mudre i održive upotrebe močvara te sprječavanje i ublažavanje sustavnih rizika koji proizlaze iz kontinuiranih gubitaka i degradacije močvara u cijelom svijetu.

Unatoč brojnim naporima za očuvanje, prirodne močvare u svijetu smanjile su se za 35% od stupanja Ramsarske konvencije na snagu prije otprilike pet desetljeća, rečeno je na sastanku.

Ramsarska konvencija, nazvana po gradu Ramsaru u Iranu, gdje je konvencija potpisana 1971. godine, međuvladin je sporazum posvećen očuvanju i racionalnom korištenju močvarnih ekosustava. Do danas ima 172 ugovorne strane.

Pozivi iz deklaracije uključuju potporu zakonima koji se odnose na močvare, provođenje procjene i proračuna močvarnih resursa, očuvanje, obnovu i održivo upravljanje močvarama u gradskim i prigradskim područjima te jačanje globalne tehničke suradnje i razmjene znanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.