OECD: Globalni gospodarski rast usporit će na 2,2% u 2023.

Foto: VCG

Predviđa se da će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) pasti s 3,1% ove godine na 2,2% 2023. godine, objavila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD, eng. Organization for Economic Co-operation and Development) u najnovijim gospodarskim izgledima.

Brojka za 2022. otprilike je upola manja od tempa zabilježenog 2021. tijekom oporavka od pandemije, a stopa rasta predviđena za 2023. znatno je ispod stope predviđene prije izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Azija će biti glavni pokretač rasta 2023. i 2024., dok će Europa, Sjeverna Amerika i Južna Amerika zabilježiti vrlo nizak rast”, navedeno je.

OECD predviđa da će glavna tržišta u nastajanju u Aziji 2023. činiti blizu tri četvrtine rasta globalnog BDP-a, dok se očekuje usporavanje gospodarstava u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi.

“Predviđa se da će godišnji rast u eurozoni 2023., zadržan visokim cijenama energije i hrane, slabim povjerenjem, stalnim uskim grlima u opskrbi i početnim utjecajem strože monetarne politike, biti 0,5%”, objavila je organizacija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.