Kina ostvarila značajan napredak u zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla

Foto: Visual People

Kina je do kraja listopada odobrila 2495 proizvoda s oznakama zemljopisnog podrijetla i registrirala 7013 zaštitnih znakova s< zemljopisnim podrijetlom, priopćila je u srijedu Nacionalna uprava za intelektualno vlasništvo.

Oznaka zemljopisnog podrijetla koristi se za prikazivanje specifičnog zemljopisnog podrijetla proizvoda i utvrđivanje njegove kvalitete ili reputacije zbog tog podrijetla. Važna je vrsta prava intelektualnog vlasništva i jamstvo kvalitete.

U 2021. ukupna vrijednost proizvodnje kineskih poduzeća koja koriste zemljopisne oznake premašila je 703 milijarde juana (oko 98,3 milijardi američkih dolara), rekao je Zhang Zhicheng, dužnosnik administracije, na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

Zhang je istaknuo da je međunarodna suradnja u zaštiti stranih geografskih oznaka, uključujući sporazum Kine i Europske unije (EU) o zaštiti geografskih oznaka koji je stupio na snagu prošle godine, omogućila potrošačima s obje strane kupnju autentičnih specijaliteta, poput vina, čaja i poljoprivrednih proizvoda bez straha od kupovine nekvalitetnih ili krivotvorenih predmeta.

Kao rezultat dogovora, ukupan je broj geografskih oznaka EU-a zaštićenih u Kini porastao na 134, dok je broj kineskih geografskih oznaka zaštićenih u EU-u dosegao 110, dodao je Zhang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.