Goriva sve jeftinija, hoće li pojeftiniti i hrana?

Pad cijene sirove nafte napokon donosi dugo očekivano opuštanje na crpkama. Od ponoći znatno su pojeftinili naftni derivati. Benzin 81 lipu, a dizel čak 91 lipu. Litra osnovnog benzina je 10,60 kuna, a dizela 11,59 kuna. Pojeftinio je i plavi dizel, koji se prodaje za 7,95 kuna. Važan je to obrat u vrijeme inflacije.

Plavi dizel napokon je “ispod” 8 kuna. Iako je to dobra vijest, za ratare stiže prekasno. Jesenska je sjetva završena, strojevi miruju, a kad su sijali, dizel je bio skup. Poskupjelo je i gnojivo, pa je to bila jedna od dosad najskupljih sjetvi.

– Mi već sada strepimo kako ćemo proći, cijene padaju dolje, a mi smo se poprilično zadužili u proizvodnji pšenice koja će se skidati tamo u 7 mjesecu, a cijena bar za sada ne izgleda dobro, izjavio je Mato Brlošić, ratar, Hrvatska poljoprivredna komora.

I dok je on sijao uz povećane troškove, cijena pšenice na burzama već je sada počela padati. Pitanje je kakvu će cijenu ostvariti kada dođe vrijeme za žetvu. Cijene robe na burzama padaju, nakon što su u godini na izmaku probijale rekorde.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.