Kina pozvala SAD na pridržavanje pravila WTO-a i zaštitu multilateralnog trgovinskog sustava

Nazvavši SAD “razaračem multilateralnog trgovinskog sustava”, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pozvalo tu zemlju na pridržavanje pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO-a, eng. World Trade Organization) i zaštitu autoriteta trgovinskog sustava.

Revizija trgovinske politike SAD-a u WTO-u provedena je u srijedu u Ženevi, gdje je više članica, uključujući Kinu, Europsku uniju, Rusiju i druge, kritiziralo SAD zbog pridržavanja politike “Amerika na prvom mjestu”, nepoštivanja pravila multilateralne trgovine, prakticiranja unilateralizma i prekidanja globalnih industrijskih lanaca.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da je stalni veleposlanik Kine pri WTO-u Li Chenggang izložio kinesko stajalište na preglednom sastanku. “SAD su rušitelj multilateralnog trgovinskog sustava, manipulator s dvostrukim standardima u industrijskim politikama, stvaratelj problema u globalnim industrijskim i opskrbnim lancima te predstavnik jednostranog zlostavljanja”, rekao je.

Sjedinjene Američke Države pozivaju na poštenu igru, ali još uvijek daju diskriminirajuće subvencije za podupiranje vlastitih industrija kako bi stekle konkurentsku prednost, rekao je Wang, dodajući kako su američke mjere kontrole izvoza skrenule daleko od kolosijeka koji je široko priznat u međunarodnoj zajednici.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.