Ministar financija: Kina jača aktivnu fiskalnu politiku

Foto: VCG

Kina će potaknuti širenje i unaprijediti učinkovitost aktivne fiskalne politike kako bi se nosila s brojnim izazovima koji su pred nama, rekao je ministar financija Liu Kun u intervjuu za agenciju Xinhua.

Nečvrsti temelji za gospodarski oporavak, “trostruki pritisak” sve manje potražnje, šokova u ponudi i slabljenja očekivanja te turbulentno vanjsko okruženje zahtijevaju napore za jačanje manevara u makrofiskalnoj politici i optimiziranje skupa alata mjera, rekao je Liu.

Precizirao je da širenje fiskalne politike uključuje nastojanje za usklađivanjem fiskalnih prihoda, deficita i subvencioniranje kamata te primjereno povećanje fiskalne potrošnje.

Podaci pokazuju kako su kineski izdaci za obrazovanje od 2012. do 2021. iznosili ukupno 33 bilijuna juana (oko 4,75 bilijuna dolara). Tijekom tog razdoblja, troškovi javnog proračuna za zdravstvo iznosili su 13,6 bilijuna juana, a za stanovanje 6 bilijuna juana.

“Pitanje fiskalne ravnoteže još uvijek je neriješeno u 2023., ali nećemo odustati od potrošnje na dobrobit ljudi”, rekao je Liu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.