Osječko-baranjska županija bilježi 40% više turista

Da se turizam i turistička ponuda na istoku Hrvatske i dalje razvijaju govore podaci za prošlu, 2022. godinu. Osječko-baranjska županija bilježi uzlazni trend kada govorimo i o broju dolazaka i noćenja turista.

Tijekom 2022. godine ostvarena su 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33 posto, a dolazaka od 40 posto.

Rekordne su ovo brojke čak i u odnosu na 2019. godinu koja je na razini Hrvatske, pa tako i Osječko-baranjske županije bila rekordna godina u turizmu. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 2,6% više noćenja i 0,96% više dolazaka. 2020. i 2021. godinu obilježila je pandemija Covida 19, pa su i turistički pokazatelji bili nešto niži i većinu gostiju na istoku Hrvatske činili su domaći gosti. U 2022. godini bilježimo povećanje noćenja stranih turista za 7%  u odnosu na 2019. godinu što pokazuje porast interesa za Osječko-baranjsku županiju kao kontinentalnu destinaciju prepoznatu i izvan granica Republike Hrvatske.

Područje Turističke zajednice Baranje bilježi porast od  32,5% noćenja u odnosu na 2019. godinu, a u gradu Osijeku je ostvaren rast od 3,6% noćenja u odnosu na istu godinu.  Ako gledamo prostorno, više od pola noćenja je ostvareno u Osijeku, odnosno 57%, na području Baranja ostvareno je 17%, a na području Đakova 8% od ukopnog broja noćenja na području Osječko-baranjske županije.

Rekord u prošloj godini čvrsto drži rujan kada je ostvareno čak 31.548 noćenja. Rekord je to i u povijesti Osječko-baranjske županije jer je prvi mjesec ikad u kojem je ostvareno više od 30.000 noćenja. Očekivano za kontinent, povećan broj dolazaka i noćenja uz rujan, ostvaren je i svibnju i listopadu.  No prošle godine bilježimo povećanje broja turista i u ljetnim mjesecima, osobito u lipnju i kolovozu – rekao je Mislav Matišić, savjetnik u Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije.

Udio domaćih gostiju i dalje prelazi polovinu ukupnog broja i za 2022. godinu iznosi 57%, slijede gosti iz Njemačke sa 6%,  Mađarske sa 3, te Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Slovenije s nešto malo ispod 3%.

Razlog kontinuiranom povećanju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista između ostalog leži i u organizaciji velikih i sve više međunarodno poznatih manifestacija.

  • Više pročitajte na: OBŽ

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.