MMF priopćio da bi fragmentacija mogla koštati globalno gospodarstvo do 7% BDP-a

Foto: VCG

Ozbiljna fragmentacija globalnog gospodarstva nakon desetljeća sve veće gospodarske integracije mogla bi smanjiti globalnu gospodarsku proizvodnju do 7%. Međutim, gubici bi mogli doseći 8 do 12 posto u nekim zemljama, ako se razdruži i tehnologija, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izvješću.

U izvješću, objavljenom u nedjelju navečer, navedeno je kako su se globalni tokovi roba i kapitala usporili nakon globalne financijske krize 2008.-2009. te porasta trgovinskih ograničenja zabilježenog u narednim godinama.

“Pandemija bolesti COVID-19 i sukob između Rusije i Ukrajine dodatno su testirali međunarodne odnose i povećali skepticizam o dobrobitima globalizacije”, navedeno je u izvješću.

Također je navedeno da je produbljivanje trgovinskih veza godinama rezultiralo velikim smanjenjem globalnog siromaštva, dok su niže cijene koristile potrošačima s niskim primanjima u naprednim gospodarstvima.

Prekidanje trgovinskih veza “najnepovoljnije bi utjecalo na zemlje s niskim prihodima i manje imućne potrošače u naprednim gospodarstvima”, stoji u izvješću.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.