Prilike na tržištu rada mijenjaju se brže nego ikad prije

Povoljni trendovi na tržištu rada. U Hrvatskoj trenutačno milijun i 617 tisuća stanovnika radi, a takvu razinu zaposlenosti imali smo davne 2008. godine. Uz to, imamo i rekordno nisku nezaposlenost, izjednačili smo se s prosjekom Europske unije: nezaposlenih je 121 189.

No, dugoročni nepovoljni trendovi i dalje su prisutni – sve starije stanovništvo i odljev radno sposobnih u druge europske države. Omjer broja zaposlenih i umirovljenika i dalje je nepovoljan – broja radnika na jednog umirovljenika je 1:1.32. No, prilike na tržištu rada mijenjaju se brže nego ikad prije.

Živjeti u Hrvatskoj, a raditi na daljinu za poslodavca koji možda nije ni u istoj vremenskoj zoni, sve je popularniji oblik rada i kod nas. Globalizacija je zahvatila i Hrvatsku.

Poslodavci koji imaju sjedište u Hrvatskoj, imaju na raspolaganju sve manje profesionalaca, jer im takvim radnicima isplativije biti samozaposleni “Freelanceri”.

Potražnja za radnom snagom i dalje je vrlo izražena. Poslodavci u turizmu u potragu za radnicima svake sezone kreću sve ranije. Lani je izdano 120 tisuća dozvola stranim radnicima, a istodobno imamo toliko i nezaposlenih.

Oglasa za posao sve je više, samo na portalu Moj posao lani je bilo 22 posto više oglasa nego 2019. godine. No, oglasi za posao inozemnih poslodavca ne slijede taj trend.

Stručnjaci ove godine očekuju da bi moglo doći do usporavanja gospodarstava, što će se odraziti i na tržište rada.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.