Kina pozvala SAD da poštuju autoritet multilateralnih trgovinskih režima

Kina poziva Sjedinjene Američke Države da se ozbiljno pridržavaju pravila i obveza Svjetske trgovinske organizacije te poštuju autoritet i učinkovitost multilateralnih trgovinskih režima, rekao je u četvrtak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Navedene su primjedbe uslijedile nakon nedavne izjave izvršnog potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa, koji je rekao kako je s pozadinom golemih globalnih izazova za SAD problematično krenuti putem diskriminirajućih subvencija ili poreznih olakšica, usred pregovora između SAD-a i Europske unije o Zakonu o smanjenju inflacije u SAD-u.

Wang je rekao kako su SAD izgradnjom zidova i barijera i zalaganjem za razdruživanje i prekid opskrbnih lanaca posljednjih godina ozbiljno poremetile globalne industrijske i opskrbne lance i povećale rizik od fragmentacije globalnog gospodarstva. SAD postaju sve veći čimbenik prijetnje razvoju i stabilnosti svjetskog gospodarstva.

Tržišno bi natjecanje trebalo biti pošteno i racionalno, rekao je Wang. Američke prakse traženja unilateralizma i protekcionizma nisu opravdane, kao ni pokušaji suzbijanja i uskraćivanja razvojnih prava drugim zemljama, dodao je, napominjući kako takve prakse krše tržišna pravila i ekonomske zakone i završit će u slijepoj ulici.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.