Što je Kina dala svijetu u trogodišnjoj borbi protiv epidemije?

Foto: VCG

Prema izvještaju Kineskog državnog odbora za zdravlje objavljenom 19. siječnja, u Kini je već prošao vrhunac broja bolesnika u klinikama i bolnicama širom zemlje, kao i vrhunac  hospitaliziranih bolesnika. Trenutačno se u Kini obnavlja stanje kao i ranije. Mnogi kineski turisti su tijekom raspusta putovali van zemlje. Sve to su rezultati kineske precizne borbe protiv epidemije koji pokazuju da je Kina ostvarila očigledne uspjehe u tom području.

Kineska vlada je u protekle tri godine maksimalnim naporima zaštitila životnu sigurnost i zdravlje svakog Kineza. Kao zemlja čija populacija iznosi milijardu i 400 milijuna stanovnika, to označava aktivni doprinos u globalnoj borbi protiv epidemije. Kina je ovih dana, na osnovi kompleksnog razmatranja virusa, epidemijskih situacija i preventivnih poslova, blagovremeno poboljšala kontrolirane mjere epidemije. Predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Borge Brende je smatrao da će promjene kineskih kontroliranih mjera protiv epidemije unaprijediti razvoj privrede i pomoći obnovi svjetskog gospodarstva.

Foto: VCG

Foto: VCG

U protekle tri godine, Kina je transparentno dijelila razne informacije o epidemiji s međunarodnom zajednicom, pružajući znanstvene činjenice za preventivu te istraživanje testiranja i cjepiva.  Blagovremeno je Kina SZO izvijestila i o situaciji o pojavljivanju epidemije, toksičnom genskom sekvencijom i mjerama preventive te liječenja, što pokazuje kinesku odgovornost prema globalnoj borbi protiv epidemije. Generalni tajnik SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus je visoko ocijenio kineske napore uložene u reagiranje na COVID-19 i zahvalio je Kini na njenoj dugoročnoj suradnji sa SZO u ovom području.

U protekle tri godine je Kina, suočavajući se s udarcima od COVID-19, unilateralizmom i protekcionizmom, aktivno proširila otvaranje prema svijetu i zaštitila stabilnost globalnih opskrbnih lanaca. U godini 2022. je vrijednost izvoza i uvoza kineske trgovine premašila 4 bilijuna juana, s rastom od 7.7% više no lani. Generalni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj Mathias Cormann je 16. ovog mjeseca izrazio dobrodošlicu kineskim promjenama mjera epidemije. „To će pomoći na stabilnom i efikasnom radu globalnih opskrbnih lanaca i time olakšati inflaciju na svijetu, “ dodao je.

U trogodišnjoj borbi protiv epidemije, doprinosi Kine svijetu su očigledni, no to ne mogu izbrisati zapadni političari niti mediji. Još nije završena epidemija na svijetu, a samo zajednički trud svih zemalja može dovesti do ranijeg odlaska bolesti. Kina će nastaviti doprinositi svjetskom ujedinjenju u borbi protiv epidemije i svjetskoj privrednoj obnovi dati će sva svoja nastojanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.