Kineske nacionalne razvojne zone stabilizatori vanjske trgovine, ulaganja

Foto: VCG

Kineske zone gospodarskog i tehnološkog razvoja na državnoj razini bile su važna platforma za otvaranje, stabilizaciju vanjske trgovine i ulaganja, priopćilo je Ministarstvo trgovine.

Godine 2021. vanjska trgovina u 217 razvojnih zona koje je procijenilo ministarstvo iznosila je ukupno 8,9 bilijuna juana (oko 1,31 bilijuna američkih dolara), što čini 22,8 posto ukupne vanjske trgovine Kine, pokazuju podaci ministarstva.

Konkretno, trgovina visokotehnološkim proizvodima u razvojnim zonama dosegla je 3 trilijuna juana 2021., pridonoseći više od četvrtine ukupnom obujmu visokotehnološke trgovine u zemlji.

Izravna strana ulaganja u te razvojne zone, u stvarnoj upotrebi, iznosila su oko 38,2 milijarde američkih dolara, što čini 22 posto ukupnih ulaganja u zemlji, pokazuju podaci.

Razvojne zone mogle su se pohvaliti jačim znanstvenim i tehnološkim inovacijskim sposobnostima, pokazalo je ocjenjivanje, pri čemu je broj institucija za istraživanje i razvoj na razini pokrajina ili iznad njih porastao na 10 400 do kraja 2021.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.