Stručnjak Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva: COVID-19 je uglavnom završio u Kini

Bolest COVID-19 “uglavnom je završila” u Kini, ali nije “potpuno gotova”, jer još uvijek ima sporadičnih slučajeva, rekao je u četvrtak Liang Wannian, voditelj stručnog odbora za odgovor na COVID-19 pri kineskom Nacionalnom zdravstvenom povjerenstvu.

“Iz globalne perspektive, stanje pandemije još uvijek postoji, kao i šteta od bolesti”, rekao je Liang na tiskovnoj konferenciji koju je održao Mehanizam zajedničke prevencije i kontrole Državnog vijeća.

Stalni odbor Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine objavio je 16. veljače da je Kina postigla veliku i odlučujuću pobjedu u prevenciji i kontroli bolesti COVID-19 od studenog 2022.

Govoreći o razumijevanju značenja “odlučne pobjede”, Liang je rekao da to znači kako se Kina izborila s izazovom bolesti COVID-19 i stvorila “relativno dobru” imunitetsku barijeru.

Iz perspektive javnog zdravlja, stope infekcije, uključujući kumulativne i nove slučajeve, imuniteta i patogena te stanje medicinskog sustava i ukupnu sposobnost kontrole i prevencije bolesti važni su pokazatelji za procjenu je li pandemija prošla, rekao je Liang.

“Sudeći po značajkama same epidemije, može se reći da je bolest COVID-19 u osnovi završila, ali ne još potpuno”, rekao je, dodajući kako su u nekim dijelovima zemlje zabilježeni sporadični slučajevi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.