Važnost interdisciplinarnosti u sportu

„Važnost interdisciplinarnosti u sportu” tema je prve studentske znanstveno-stručne konferencije koja se danas i sutra održava na Građevinskom fakultetu u Osijeku u organizaciji Studentske sekcije za znanost osječkoga Kineziološkog fakulteta. Studentima i trenerima znanstvene spoznaje i iskustva iz prakse prenose stručnjaci, sportaši i parasportaši.

„Mitovi u fitnesu i fizioterapiji”, „Trud ili talent – što je važnije” samo su neke od tema današnjih predavanja, a bilo je riječi i o važnosti prevencije i rehabilitacije ozljede prednje ukrižene sveze, koja je jedna od težih ozljeda košarkaša, odbojkaša, nogometaša ili rukometaša, o čemu je govorio magistar kineziologije Ivan Karuc iz Zagreba: „Ta ozljeda može se prevenirati primjenom treninga koji kombinira vježbe jakosti, vježbe skokova odnosno pliometrije i vježbe ravnoteže i stabilizacije odnosno živčano-mišićne kontrole”.

Znanstvene spoznaje poput ove sa studentima, sadašnjim i budućim trenerima i sportašima dijeli niz stručnjaka. „Zaista je potrebno da studenti, djelatnici u sportu i naša zajednica čuju sve novije rezultate znanstvenih istraživanja te iskustva različitih predavača”, istaknula dekanica Kineziološkog fakulteta u Osijeku Vesnica Mlinarević koja je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se Studentska sekcija za znanost prihvatila organizacije konferencije.

Predsjednica te sekcije Rita Šolaja objašnjava kako su temu interdisciplinarnosti izabrali zbog toga što sama kineziologija ima širok spektar znanstvenih pristupa pa su na konferenciji okupili predavače s područja kineziologije, medicine, fizioterapije i psihologije, dok radionice vode studenti.

Bilo je danas riječi i o tome što znači i što će Osječko-baranjskoj županiji donijeti titula Europske regije sporta 2024. godine, o čemu je govorio tajnik županijske Zajednice športova Dubravko Ižaković, a osječko-baranjski župan Ivan Anušić posebice je istaknuo i projekt sportskog inkubatora za koji kaže da je jedinstven u ovom dijelu Europe.

Među sutrašnjim predavačima bit će Ana Sršen koja će govoriti o paraplivanju, a organizira se i panel o temi „Sport u gradu Osijeku”.

Foto: HRT / Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.