Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova: SAD trebaju razmisliti o teškim posljedicama rata u Iraku

Pouka iz rata u Iraku pod vodstvom SAD-a, koji je donio katastrofu Iraku i regiji Bliskog istoka, iznimno je duboka. Zaslužuje duboko američko razmišljanje i služi kao poziv na buđenje svijetu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Wang je rekao da su SAD izazvale rat u Iraku kako bi ostvarile svoje geopolitičke ciljeve, što je nanijelo veliku štetu regiji i svijetu.  Rat je također u potpunosti razotkrio pravo lice i veliku štetnost američke hegemonije. Dakle, svijet mora udružiti snage, odlučno se oduprijeti hegemoniji i zaustaviti svaki pokušaj gaženja suvereniteta i uskraćivanja razvoja drugih zemalja putem zlostavljanja, rekao je.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu na pružanje ozbiljne potpore međunarodnom sustavu s Ujedinjenim narodima u središtu i poštivanje osnovnih normi upravljanja međunarodnim odnosima, rekavši kako se samo tako mogu zaustaviti jaki i veliki koji zlostavljaju slabe i male.

“Zabrinjavajuće to što SAD očito nisu naučile lekcije iz rata u Iraku. Od tada su bile uključene u sukobe u Libiji i Siriji i još uvijek prodaje američku demokraciju”, rekao je Wang, “Razumno je zapitati se tko će platiti sljedećih 20 skupih godina američke hegemonije.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.