Željko Trkanjec: Kina gradi novi međunarodni poredak

Nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog Xi Jinpinga kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je izjavu u sklopu koje stoji da se Rusija obvezuje nastaviti i obnoviti razgovor s Ukrajinom. Ta rečenica ima posebnu težinu, kazao je vanjskopolitički analitičar Željko Trkanjec te dodao da to Kina cijeni i da je Rusija pristala na kineski zahtjev da se vrati pregovorima.

U toj istoj izjavi Rusija će potvrditi da su više nego zahvalni Kini što je pokrenula mirovne pregovore i da prihvaćaju kineski dokument, a izrazit će i želju da Kina u tome sudjeluje, istaknuo je Trkanjec.

S druge pak strane, kaže, Kina poziva međunarodnu zajednicu da sudjeluje u tome jer je svjesna da Rusija nije baš pretjerano od povjerenja i da je dobro angažirati cijeli svijet oko toga. Ono što najviše zabrinjava Kinu je moguće rasplamsavanje sukoba.

Trkanjec se uistinu nada da je ovo sve korak naprijed, no smatra da treba pričekati razgovor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i kineskog Xi Jinpinga. Sastanak je najavljen, ali se datum još ne zna. Jedna od procjena je da će se kineska strana vratiti kući i zatim javiti Zelenskom, ali dok mu se ne jave, ništa se ne zna.

Govoreći o kineskom mirovnom dokumentu, kazao je da ga je Kina zapravo nazvala stajalištem. Shvaća da ako ponudi pravi mirovni plan, a ako ga jedna stana odbije, onda će biti velika gubitnica. U tom dokumentu su elementi koji kao da su prepisani iz povelje UN-a, kaže Trkanjec. Nema nijednog segmenta koji bi rekao da je riječ o ratu. Xi je tako jučer govorio o ukrajinskom pitanju, a ne govori o ratu u Ukrajini.

Ukrajini je Kina najveći vanjskotrgovinski partner, Ukrajina je Kini prodala prvi nosač zrakoplova. Osim toga Kina bi mogla sudjelovati u obnovi Ukrajine. Također, postoji sporazum iz 2013. u kojem se Kina obvezala da će braniti Ukrajinu, kazao je i istaknuo da je Ukrajina svjesna da bi Xi jedini mogao natjerati Putina za pregovarački stol.

Nismo vjerovali američkim obavještajnim izvorima kada su najavljivali da će se dogoditi napad na Ukrajinu. S kakvom sada ozbiljnošću, odnosno na koji način bismo trebali prihvatiti informacije NATO-a koje govore da Peking eventualno razmatra da Moskvi da smrtonosno oružje za napad na Ukrajinu, upitala je voditeljica Zrinka Grancarić.

U Pekingu rade na tome da vide koje su moguće posljedice. No potpuno je jasno da su kineski generali izrazito nezadovoljni ruskom vojskom, onime što je ruska vojska pokazala u Ukrajini, a što zapravo nije pokazala. Nezadovoljni su potvrdama korupcije i nesposobnošću koje je ruska vojska pokazala. Postavljaju si pitanje trebaju li se vezati da dostavljaju oružje Rusiji, a nakon toga zajedno s njom biti povučeni u neke sigurnosne probleme, kazao je.

Kineski predsjednik Xi Jinping želi nastupiti kao mirotvorac i pokazati da to Kina može napraviti, rekao je Trkanjec. To je Kina koja gradi jedan novi međunarodni poredak, a koji je alternativa američkom. Kina želi prezentirati – Amerika sudjeluje u ratu na određeni način, a mi smo mirotvorci.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.