RCK Ruđera Boškovića na Liderovoj konferenciji Smart cities

U utorak 28. ožujka 2023. godine Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića, Zagreb sudjelovao je na 9. Konferenciji SMART CITIES na Zagrebačkom velesajmu.

Bila je to prigoda da se Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića predstavi tvrtkama, znanstvenim institucijama, krajnjim korisnicima i budućim polaznicima.

 

Ravnateljica Tehničke škole Ruđer Bošković Đurđica Fuštar, prof. tom je prigodom istaknula; “Unatrag nekoliko godina počelo se sve više govoriti o inovacijama u službi građana, digitalnoj transformaciji i industriji 4.0 kao novom strateškom konceptu i pravcu razvoja proizvodnih i uslužnih poduzeća zasnovanom na povezivanju fizičkog i virtualnog svijeta. Digitalizacija industrije i društva je milenijski važan događaj za nas i naše učenike. Uspješni prelazak na Industriju 4.0 donijet će tvrtkama, gospodarstvu i društvu modernizaciju, veću zaposlenost, veću konkurentnost, nove vrste proizvoda i usluga. Pokretači uspješne transformacije smo i mi – Tehnička škola Ruđera Boškovića, naši učenici i nastavnici. Ljudi, kao glavni inicijatori i provoditelji transformacije moraju i sami doživjeti transformaciju u smislu prihvaćanja promjena, motivacije za njihovo provođenje, kontinuiranog učenja, suradnje i pozitivnog stava. Kako bi projekt transformacije bio uspješan, potrebno je da osobe uključene u njega potpuno razumiju svrhu projekta, način provedbe i ciljeve koji se žele postići, a neophodna je njihova motivacija i pozitivan stav.“.

Koncept RCK Ruđera Boškovića bit će prvi ogledni i pokazni primjer povezivanja strukovnog obrazovanja sa industrijskim okruženjem u cijeloj Hrvatskoj, te u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire. U projekt “RCK Ruđera Boškovića” uključeno je 10 partnerskih organizacija (Elektrotehnička škola, I. Tehnička škola, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Visoko učlište Algebra, Klimaoprema d.d., Kraš d.d., Franck d.d., Purić d.o.o., Grad Zagreb i Projekt jednako razvoj d.o.o.). Projektom će biti uspostavljen Regionalni centar kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva. Sastoji se od 6 osnovnih elementa, te niz podaktivnosti. Od uspostave samog centra, preko razvoja novih strukovnih programa i programa obrazovanja odraslih, nabave specijalizirane opreme, provođenja stručne prakse, stručnog usavršavanja nastavnika do promocije centra. Nove tehnologije u RCK unaprijedit će procese i načine učenja, razviti postojeća i stvarati nova ciljana znanja i vještine, odgovoriti na izazove tržišta rada, te stvoriti stvarnu, i neraskidivu povezanost Centra sa industrijskim okruženjem. RCK će u prvom petogodišnjem razdoblju postati ogledni i pokazni primjer izvrsnosti inovativnih modela u edukaciji temeljenoj na radu za ostale regije u Hrvatskoj, te u ovom dijelu jugoistočne Europe i šire. RCK će dugoročno prenositi nove ideje u industriju, te aktivno sudjelovati u implementaciji „Indusrije 4.0“ u proizvodnim tvrtkama, implementaciji pametnog nadzora i upravljanjem energijom, kao i implementaciji uporabe obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekta: 6.570.933,42 EUR (100% sufinancira EU)

Razdoblje provedbe projekta: od 29. 3. 2020. do 29. 12. 2023.

Kontakt za više informacija: projekt@rckrb.hr

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.