HZZO: Provjera statusa nezaposlenih osoba do 29. lipnja

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je da su osiguranici Zavoda, koji su osigurani kao nezaposlene osobe a ne vode se na Zavodu za zapošljavanje, dužni javiti se HZZO-u roku od 90 dana radi provjere svog statusa, a krajnji rok je 29. lipnja.

Od 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje propisuju nezaposlenim osobama obvezu provjere njihova statusa ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj.

U područne službe HZZO-a kojima pripadaju dužne su se javiti osobe kojima prestaje radni odnos, one koje su završile školsku godinu ili navršile 18 godina, kao i osobe nakon prijevremenog prestanka služenja vojnog roka, otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznene ili nakon liječenja.

Te će se osobe nakon prve provjere statusa, i dalje morati osobno javljati u HZZO jednom u tri mjeseca radi daljnje redovite provjere okolnosti na temelju kojih im je status utvrđen, osim za vrijeme dok se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ako osiguranici osobno ne pristupe HZZO-u u propisanim rokovima (najkasnije do zaključno sa 29. lipnjem 2023. godine, a potom jednom u tri mjeseca), HZZO će ih odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja, poručuju iz HZZO-a.

Osigurane osobe koje na dan stupanja na snagu Zakona imaju prijavljen privremeni odlazak izvan Hrvatske, taj status zadržavaju još najduže 90 dana od dana njegova stupanja na snagu te će ih HZZO istekom toga roka odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

Osigurane osobe koje su status u obveznom zdravstvenom osiguranju stekle prema osnovi osiguranja za koju je Zakonom propisan uvjet prebivališta, stalnog boravka ili dugotrajnog boravišta a imaju prijavljen privremeni odlazak, taj status zadržavaju još najduže 90 dana od dana te će ih HZZO po isteku roka odjaviti iz obveznoga zdravstvenog osiguranja po službenoj dužnosti bez donošenja rješenja.

Osobama odjavljenima iz obveznoga zdravstvenog osiguranja zbog prethodno navedenih razloga, HZZO će izdati rješenje na njihov zahtjev.

Zakon za te kategorije propisuje i jedinstveni rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje što vrijedi i za redovite učenike i studente. Oni od sada imaju rok za prijavu 30 dana, umjesto dosadašnjih 90 dana od dana isteka školske odnosno akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje.

Detaljnije informacije o svemu mogu se doznati i na besplatni telefon obveznog zdravstvenog osiguranja 0800 7979.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.