Ministar: Kina i zemlje srednje Azije bilježe snažnu trgovinsku razmjenu

Foto: VCG

Trgovina između Kine i pet srednjoazijskih zemalja, odnosno Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana, održala je snažan zamah rasta, rekao je u utorak kineski ministar trgovine Wang Wentao.

U prva dva mjeseca ove godine, trgovina između Kine i pet srednjoazijskih zemalja porasla je za 22% na godišnjoj razini, rekao je Wang na sastanku ministara gospodarstva i trgovine spomenutih šest zemalja održanom putem video veze.

Trgovinska razmjena između Kine i pet srednjoazijskih zemalja prošle je godine dosegla 70,2 milijarde američkih dolara, što je povijesni maksimum, rekao je Wang. U 2022. kineski uvoz poljoprivrednih, energetskih i mineralnih proizvoda iz tih zemalja skočio je preko 50%, dok je izvoz mehaničkih i elektroničkih proizvoda u te zemlje porastao za 42%.

Wang je rekao da je Kina voljna surađivati sa svim stranama na promicanju novih obrazaca u trgovini i ulaganjima, slijediti inovacije kao razvojni poticaj, održavati sigurnost i stabilnost industrijskih i opskrbnih lanaca u regiji, poduprijeti multilateralni trgovinski sustav i učiniti međuregionalnu pograničnu trgovinu novim pokretačem rasta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.