Što kažu građani iz sjeverne Amerike o Kini? Pročitajmo razgovore novinara CMG-a s tamošnjim građanima po ulicama

Zadnjih godina u zapadnim medijima je puno predrasuda o Kini, jesu li obični građani u sjevernoj Americi „prevareni“ tim predrasudama i zbog čega su došli do krivog razumijevanja o Kini? Kako oni gledaju na tzv. „prijetnju iz Kine“? Kako oni razumiju „modernizaciju s kineskim značajkama“? Radi odgovora na ova pitanja, novinari i dopisnici CMG-a iz Kine i drugih zemalja su u 6 velikih gradova, odnosno u Washingtonu, New Yorku, San Franciscu, Miamiju, Vancouveru i Mexico Cityju, nasumično razgovarali s lokalnim građanima po ulicama, i dobili brojne „neočekivane“ odgovore.

Na internetu se dosljedno pojavljuje nekakva retorika, da u sjevernoj Americi, posebno u SAD-u obične ljude ne zanima kako izgleda  „van zapadnog svijeta“, međutim, ovi novinarski razgovori razbijaju taj nesporazum. Novinari su primijetili da brojni građani upotrebljavaju proizvode kineskih marki, a neki od njih su putovali ili živjeli u nekim mjestima u Kini… a i neki od njih su iznenadno, i to s odličnim izgovorima govorili i neke kineske riječi.

Novinari su shvatili da je imidž modernizirane Kine sve bolji u očima tamošnjih građana, i da ljudi imaju sve više sveobuhvatnih mišljenja o Kini. S jedne strane, kineska kultura ima sve jači utjecaj, a brojni sugovornici spominju dugotrajnu kinesku povijest i kulturu, na primjer njezinu poeziju, filozofiju itd. S druge strane, napredak Kine u modernizaciji je sve više prihvaćen kod njih. Pojedini sugovornici smatraju da je Kina napredovala i na kreativnom polju, a također su istaknuli da su Kinezi ljubazni.

Na pitanje bi li Kina i SAD mogli suživjeti u miru, odgovori građana su opovrgnuli retorike zapadnih političara. Iako zapadni političari i mediji daju sve od sebe da senzacionalno govore o „prijetnji iz Kine“, brojni građani smatraju da bi Kina i SAD mogle prijateljsko suživjeti, a razmjene među građanima su od neobičnog značaja.

„Mislim da Kina i SAD trebaju postati prijatelji, to je dobro svima.“

„Većina roba za svakodnevnu upotrebu proizvodi se u Kini, i zašto onda ne bismo mogli biti prijatelji? Obavezno moramo postati prijatelji.“

„Ponekad konkuriraju među Vladama, ali u osobnom smislu, čuo sam da su najljubazniji i najdobrotvorniji ljudi, ako komuniciraš s njima.“

Takvi razgovori zaista su od pomoći da bolje razumijemo mišljenje običnih građana. Podsjetimo, taj razgovor je na 1. svibanj po lokalnom vremenu objavljen na portalu CGTN, Twitteru, Facebooku, YouTubeCGTN America kao i drugim svjetskim društvenim mrežama, a broj pregleda je iznosio 6,21 milijuna s pozitivnim komentarima od internetskih korisnika. Neki od njih su izravno prokomentirali da američki građani neće jednostavno slijediti korake američkih političara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.