Izložba “Podunavske Švabe – kultura i povijest”

U organizaciji Njemačke zajednice – Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine s početkom u 18.00 sati, u izložbenoj auli u prizemlju, bit će upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom “Podunavske Švabe – kultura i povijest”. Izložba je nastala u produkciji Središnjeg muzeja Podunavskih Švaba i referenta za kulturu Jugoistočne Europe.

Sadržajno se ova putujuća izložba naslanja na stalni postav Središnjeg muzeja Podunavskih Švaba: “Prostori – vremena – ljudi”. Pojedinačni elementi imaju sljedeće teme:

Središnji muzej Dunavske Švape u Ulmu, Podunavsko-švapsko naseljeno područje, Seobe sa zapada na istok – Iseljavanje Podunavskih Švaba u jugoistočnu Europu u 18. i 19. Stoljeću, Život na selu (Život Podunavskih Švaba na selu i rad u poljoprivredi), Život u gradu (Život Podunavskih Švaba u gradovima i industrijalizacija), Susjedi, narodnosti (Međuetnički suživot Podunavskih Švaba s etničkim skupinama u jugoistočnoj Europi), Bijeg, protjerivanje, deportacija (događaji 20. stoljeća), Neubürger (Integracija Podunavskih Švaba u Saveznu Republiku Njemačku), Život u socijalizmu (Život Podunavskih Švaba u socijalističkim zemljama jugoistočne Europe nakon 1945.),Europa nakon 1989.

Izložbom se želi prikazati povijest Podunavskih Švaba u Europi te kako se njihov položaj mijenjao kroz povijest do danas.

Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona:

  • Posudbeni odjel za odrasle GISKO 031/211-233

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.