Digitalizirano više od 2 milijuna akata o gradnji

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine završilo je projekt digitalizacije postojećih akata o gradnji na području Hrvatske i u digitalnu formu pretvorilo više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih od 1968. do 2015. godine.

Digitalizirani akti o gradnji smješteni su u aplikaciji eArhiva Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU).

Digitalizacija akata o gradnji predstavlja značajno administrativno rasterećenje građana jer više neće morati obilaziti različite institucije prilikom, primjerice, kupoprodaje nekretnina ili rekonstrukcije postojećih građevina kako bi prikupili potrebne dozvole koje se nalaze u različitim arhivima.

Sada im je omogućeno da kroz sustav eGrađani i GEOportal ISPU dođu do traženog dokumenta ili se obrate uredima za graditeljstvo koji imaju pristup digitalnim aktima i brzo ih mogu dohvatiti iz sustava.

Putem GEOportala ISPU osnovni podaci iz izdanog akta vidljivi su odabirom točne lokacije građevine na karti, odnosno na drugi način putem sustava e-Građani gdje građani korištenjem svojih elektronskih osobnih iskaznica mogu pristupiti aplikaciji eArhiva i preuzeti svoj akt.

Aplikacija eArhiva pokrenuta je 2019. godine sa svrhom objedinjavanja arhivske građe i njezine elektroničke obrade iz domene graditeljstva.

Zahvaljujući toj aplikaciji, moguće je prikupiti i na jednom mjestu pohraniti, pregledati i pretražiti akte za građenje, izdane prije uspostave sustava eDozvola, ali i pripadajuće podatke i njihovu točnu poziciju na karti.

Digitalno izdavanje dozvola putem aplikacije eDozvola započelo je 2015. godine.

Projekt Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iznosi oko 17 milijuna eura, od čega je 85 posto osigurano iz EU sredstava, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.