Znanstvenik u meni

Peto natjecanje u komunikaciji znanosti i originalnim istraživačkim radovima Znanstvenik u meni, namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, završeno je u Osijeku proglašenjem pobjednika.

U kategoriji originalnih istraživačkih radova pobijedila je Sara Studen iz Srednje škole Jastrebarsko s radom iz fizikalnog fenomena elektrostatske levitacije, a u kategoriji komunikacijskih vještina Dora Fažon iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog koje je izradila inkubator za izlijeganje pilića, priopćeno je u nedjelju iz Društva za edukaciju van okvira.

Na završnici učenici nastupaju uživo a u nastupima se vrednuju sposobnost prenošenja teme u vidu karizme, korisnih analogija i usporedbi, pametna upotreba rekvizita i odstupanje od stereotipa te “predavačkih” idioma, kaže se.

Organizatori natjecanja, studenti istraživačke fizike Petra Ivatović i Jakov Budić, ističu kako ovim projektom žele motivirati učenike srednjih škola da se upoznaju s vještinom prezentiranja znanstvenih rezultata na način dostupan širokoj publici te im omogućiti da i sami provedu istraživanje, koje zatim javno predstavljaju.

Natjecanje Znanstvenik u meni dio je projekta pod nazivom Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca koji se provodi u organizaciji Društva za edukaciju van okvira zajedno s Institutom Ruđer Bošković te Institutom za razvoj obrazovanja.

Projekt je osmišljen s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, a njegova ukupna vrijednost iznosi 172.5 tisuća eura, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.