Vinska edukacija u Ugostiteljsko-turističkoj školi s Cafa Wine School iz Bordeauxa

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, u sklopu projekta VirtuOs i s školama partnerima organizirao je devetodnevnu vinsku edukaciju koju vode predavači s prestižne škole Cafa Wine School iz Bordeauxa, Francuska, koja prvi put gostuje u Hrvatskoj.

Predavač je Franck Chaussé eminentni stručnjak iz područja enologije i sommelierstva, koji vodi spomenutu međunarodno poznatu sommeliersku školu u francuskom Bordeauxu, gdje radi dugi niz godina kao predavač za zanimanje vinski savjetnik – sommelier.

Izuzetno sam počašćen dolaskom u Osijek i to baš u školu gdje se obrazuje za ugostiteljska zanimanja. Slijedećih devet dana bit ću s polaznicima koji žele nadograditi svoje znanje iz područja sommelierstva te se nadam kako ću im prenijeti nova iskustva. Za dobrog visnkog sommeliera potrebno je puno toga, a na prvom mjestu je interes za upoznavanje s kulturom vina, a potom i želja za učenje o postupcima proizvodnje vina. Ukoliko želite postati izvrsni u svom poslu morate uložiti nekoliko godina i puno putovati upoznavajući proizvođače i vinske regije. Ako trebam usporediti francuska i hrvatska vina istaknuo bih kako smo na istome putu, a to je put kvalitete.”, rekao je Franck Chaussé.

Polaznici su nastavnici posluživanja, mentori kod poslodavaca i regionalni vinski sommelieri. Na ovoj devetodnevnoj vinskoj edukaciji sudjeluje 20-tak polaznika.

“Polaznici koji dolaze iz uslužnih djelatnosti i proizvodnje vina trebaju znati kako će predstaviti svoj proizvod, svoje vino, kako će posavjetovati gosta. Svi koji žele naučiti nešto novo prvo trebaju znati kako kušati vina, prepozavati različite vrste i okuse, na čemu ćemo raditi u slijedećim danima.”, kazao je Thomas Portier, predavač na Cafa Wine School iz Bordeauxa.

Čestitam Ugostiteljsko-turističkoj školi koja je kroz projekt VirtuOS ostvarila veliki uspjeh i ova edukacija je nemjerljiva jer će generacije učiti od nastavnika i mentora koji imaju ogromno iskustvo. Što se pak tiče naše regije, polako se pozicioniramo kao područje s izvrsnim vinima jer znamo kako u različitim dijelovima naše županije imamo visoko kvalitetna vina“, istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija svojim mjerama i aktivnostima povećala je vidljivost, povećala je broj dolazaka i noćenja gostiju. Zbog toga je jako važno da to prati porast ugostiteljske ponude, te razvoj vještina i kompetencija.”, napomenula je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Radionice se odvijaju u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku te na poligonu u Trnavi, koji pripada Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata iz Đakova.

Nakon uspješno provedenih edukacija naših nastavnika koji su boravili 10 tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu izuzetno mi je drago što su predstavnici spomenute škole došli kod nas kako bi u jednom skraćenom obliku ponudili jedan odličan program. Zapravo idemo prema tome da naši polaznici steknu nove vještine i nova promišljanja o vinima i da se ta znanja prenesu našim učenicima koji izlaze na tržište rada.”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko – turističke škole, Osijek.

Teme koje će biti zastupljene kroz 9 dana:

22.05.2023. Vino i vinogradarstvo – RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek prijepodne,

pokazni poligon Trnava poslijepodne,

23.05.2023. Proizvodnja i odležavanje vina – pokazni poligon Trnava,

24.05.2023. Kako kušati vino – blind test – Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek,

25.05.2023. Francuska vs. hrvatska vina – degustacija, RCK Ugostiteljsko–turistička škola,

Osijek,

26.05.2023. Sljubljivanje vina i hrane – RCK Ugostiteljsko–turistička škola, Osijek,

27.05.2023. Obilazak vinograda, vinarije i podruma – terenska nastava,

29.05.2023. Sljubljivanje vina i hrane – RCK Ugostiteljsko–turistička škola, Osijek,

31.05.2023. Tržište i distribucija vina – pokazni poligon Trnava,

01.06.2023. Tržište i distribucija vina – pokazni poligon Trnava.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.