Američka retorika o „smanjenju rizika iz Kine“ upravo je nastavak staromodne priče o „razdvajanju od Kine“

Foto: VCG

„Rizik“ je često stanje u gospodarstvu, jer sve neizvjesnosti mogu činiti „rizik“. Nedavno u japanskoj Hiroshimi G7, iznenadno, više nisu spominjali „razdvajanje“, nego „de-rizikovanje“. Ovo ublaženje u smislu biranja riječi ne predstavlja napredak mentaliteta, nego je „de-rizikovanje“ upravo nastavak nekadašnje priče o „razdvajanju“, a namjera im ostaje ista, tj. suzbijanje i udar na Kinu. Samo takva retorika je s više prijevara, s ciljem da privuče druge zemlje u njihov „mali krug“ da opsjedaju Kinu. U suštini, prema mišljenju G7, rizik će im samo izazvati Kina, a samo suzbijanjem Kine će moći izbjeći taj rizik. Takvo mišljenje samo predstavlja ogroman rizik.

SAD su mijenjale retoriku „razdvajanja od Kine“ u „smanjenje rizika od Kine“, upravo je zbog pritiska u stvarnosti. Trenutno su nestabilna stanja američkog gospodarstva i financija, „odbrojava im se“ neispunjavanje dugova, a Federalna Rezerva je, radi suzbijanja inflacije, dosljedno povećala kamatnu stopu. Brojne američke banke su jedna za drugom pale u krizu, a financijska nestabilnost je povećala i rizik gospodarske recesije. Međutim, za američka poduzeća, razdvajanje s Kinom, gdje je tržište s najvećim potencijalom i vitalnosti u svijetu, predstavlja nepodnošljivu težinu, dok za obične potrošače u SAD-u, razdvajanje s proizvodima iz Kine predstavlja kritičniji pritisak od inflacije. Želja da retoriku o „smanjenju rizika“ zamijeni retorikom o „razdvajanju od Kine“ upravo prikazuje sebičnost i hegemonijsku zavjeru SAD da s jedne strane žele profitom u Kini spasiti američko gospodarstvo, a s druge strane ne odustaju od hladnoratovskog mentaliteta i suzbijanja razvoja Kine.

Foto: VCG

Foto: VCG

Želja da se zamijeni retorika o „razdvajanju od Kine“ retorikom o „smanjenju rizika iz Kine“ također dolazi zbog toga što „razdvajanje od Kine“ predstavlja samoozljeđivanje. Nakon izbijanja trgovinskog rata između Kine i SAD-a, kinesko-američka trgovinska razmjena nije samo promijenjena već baš nasuprot, sve je dublja. Prema statistikama američke strane, u 2022. obujam američko-kineske robne trgovine je dostigao rekordnih 690,6 milijardi dolara. Američki portal „POLITICO“ je istaknuo da ako SAD idu „predaleko“ u razdvajanje od Kine, opteretit će američko gospodarstvo, otjerati saveznike i opstruirati nastojanje u reagiranju na globalne krize.

SAD su retorikom tzv. „smanjenja rizika iz Kine“ zamijenile retoriku o „razdvajanju od Kine“, također s ciljem da privuku saveznike i nađu zajednički jezik za oblikovanje protukineske fronte. U suštini, zajednički je zaključak među američkim saveznicima da za razdvajanje od Kine trebaju platiti veliku cijenu i neodrživo je, a SAD su prisilom nad saveznicima da se razdvoje od Kine izazvale nezadovoljstvo brojnih zemalja. Prema procjeni austrijskog think-tanka, razdvajanje od Kine će uzrokovati 2% padanja BDP-a Njemačke, ili gubitak u vrijednosti 60 milijardi eura. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio da Europa i Kina trebaju zajedno uložiti nastojanje da ne padnu u zamku „razdvajanja“.

Kina svijetu doprinosi mogućnostima, suradnjom i osiguranjem a ne izazovima, konfrontacijom ili rizikom. Kina je važan sudionik i zaštitnik globalnih lanaca proizvodnih i opskrbnih djelatnosti, 6 godina uzastopno je najveća zemlja u globalnoj robnoj trgovini u svijetu, a glavni je trgovinski partner za više od 140 zemalja i regija. Nikako neće uspjeti zavjera da se oblati Kinu retorikom „razdvajanja od Kine“ u ime „smanjenja rizika iz Kine“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.