Kineski posebni izaslanik Li Hui razgovarao s dužnosnicima EU u Bruxellesu

Foto: VCG

Posebni predstavnik kineske vlade za pitanja Euroazije Li Hui ponovio je da je Kina zadržala objektivan i nepristran stav o pitanju Ukrajine i aktivno promicala pregovore za mir.

To je rekao tijekom razgovora s visokim dužnosnicima Europske unije (EU), uključujući Frederica Bernarda, šefa kabineta predsjednika Europskog vijeća, i Enriquea Mora, zamjenika glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje, u četvrtak u Bruxellesu.

Kina i EU dijele veliki konsenzus o ovom pitanju, rekao je Li, dodajući da Kina podupire europske zemlje da ojačaju svoju stratešku autonomiju i ulože napore za dugoročnu stabilnost europskog kontinenta.

Napominjući da se ove godine obilježava 20. godišnjica od uspostave sveobuhvatnog strateškog partnerstva između Kine i EU-a, rekao je da je Kina voljna surađivati s EU-om na provedbi važnog konsenzusa čelnika obiju strana, kako bi se odgovorilo na neizvjesnost međunarodne situacije uz stabilnost odnosa Kine i EU.

Dužnosnici EU-a pohvalili su pozitivnu ulogu koju je Kina odigrala u mirnom rješavanju sukoba i visoko ocijenili relevantna načela u dokumentu koji ocrtava kinesko stajalište o političkom rješenju ukrajinske krize.

EU s Kinom dijeli puno zajedničkih interesa u vezi s ukrajinskim pitanjem i spremna je raditi zajedno s Kinom na poboljšanju konsenzusa kroz suradnju, rješavanju razlika kroz dijalog i promicanju mirnog rješenja sukoba kako bi se postigao trajan i pravedan mir u Europi, dodali su.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.