Kako se suživiti s Kinom? Američka strana treba naučiti od mudrosti Kissingera

Kao državni tajnik koji privlači najviše pozornosti u povijesti SAD-a, dr. Henry Alfred Kissinger je nedavno slavio svoj 100-ti rođendan. Prije toga se novi kineski Veleposlanik u SAD-u sastao s njim i uputio rođendansku čestitku od kineske strane. Nije to samo izraz tradicija kineske kulture koja obožava emociju i prijateljstvo, već i izraz pohvalnosti i poštivanja kineske strane prema „starim prijatelju kineskih naroda“ koji je unaprijedio kinesko-američke donose.

Tijekom diplomatske karijere, 100-godišnji Kissinger je uspio realizirati normalizaciju odnosa dviju zemalja s različitim situacijama, taj pionirski poduhvat sve do danas značajni utječe na Kinu i SAD čak i cijeli svijet. Prošlo je više od 50 godina, Kina je osigurala kontinuitet i stabilnost u smislu politike prema SAD-u, no američka strana zadnjih godina zbog pogrešnih razumijevanja prema Kini, samovoljno gleda Kinu kao glavnog suparnika i dugoročni izazov, čime je vodila kinesko-američke odnose na odstupanje od ispravnog kolosijeka, i uznemiravala svijet.

Bez sumnje da je Kissinger nekad „probijao led“ u kinesko-američkim odnosima ipak radi državnih interesa SAD-a. A kako je odlučni zaštitnik državnih interesa SAD-a mogao istovremeno postati i „stari prijatelj kineskih naroda“? Moramo ovdje spomenuti očigledan znak diplomatske karijere Kissingera, tj. „realizam“. Taj znak podrazumijeva da se stavlja državne interese iznad ideologije, ispravno se procijeni razvoj međunarodnih odnosa, te razumno i praktično se programira strategija vanjske politike.

U povijesti SAD-a, nekad je bila tradicija da „dvije stranke se zaustavlja do dva oceana“, s ciljem da se izbjegava problem da domaća politička kalkulacija opstruira vanjskopolitičke odluke. Bez obzira na to da li je u realizaciji uspostave diplomatskih odnosa Kine i SAD-a, ili u „shuttle diplomacija“ na Bliskom istoku, u velikom broju diplomatskih akcija je Kissinger pokazao kvalitetu profesionalnog diplomata, u najvećoj mogućoj mjeri je izbjegavao da u tim akcijama umiješaju domaće stranačko rivalstvo i osobni interesi.

Foto: VCG

Foto: VCG

Osim toga, američki političari trebaju s dugoročnim vizijom obavljati vanjsku strategiju na odgovorni način prema povijesti. Analitičari su istaknuli da Kissinger u rješavanju međunarodnih pitanja uvijek zna uhvatiti suštinu međudržavnih odnosa imajući u vidu široku okolnost razvoja svijeta. O kinesko-američkim odnosima, bilateralnim odnosima koji su s najvećim značajem u svijetu, Kissinger je više puta istakao da mir i prosperitet svijeta ovise o međusobnim razumijevanju između kineskog i američkog društva, a ako se izbija „novi Hladni rat“ između Kine i SAD-a, bit će katastrofa ne samo za dvije zemlje, već i za cijeli svijet.

„Postoji li mogućnost da Kina i SAD se sužive u stanju bez uzajamne prijetnje niti sveobuhvatnog rata? Nekad sam smatrao da je moguće, a dalje i sada tako smatram.“ Kissinger je otkrio zadnje vrijeme u razgovoru s časopisom „Economist“. Nadamo se da američka strana nauči od mudrosti iskusnog političara, vrati se u razumnu i praktičnu politiku prema Kini, i na ispravan kolosijek na osnovi 3 Zajednička priopćenja između Kine i SAD-a, jer ovo je prikladno s interesima dviju zemalja i svijeta, možda i to rođendanski poklon koji najviše očekuje 100-godišnji Kissinger.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.